Quantcast
Channel: HockeyAllsvenskan – Hockeysverige
Viewing all 5141 articles
Browse latest View live

Finsk back lämnar Oskarshamn

$
0
0
Juha Uotila

Det blir ingen fortsättning i Oskarshamn för Juha Uotila. Den finske backen lämnar klubben efter tre säsonger, skriver Oskarshamn på sin Twitter.

Uotila har bland erfarenhet av två säsongers spel i finska Pelicans, samt av 45 AHL-matcher med Toronto Marlies.

På 146 allsvenska matcher sköt Uotila elva mål och tjugo passningspoäng. Han var den gångna säsongen assisterande lagkapten för Oskarshamn.


Från Munkfors till Kina – Old School Hockey Dan Landegren

$
0
0
Dan Landegren 5 (9)

Han spelade med namn som Anders Kallur och Anders Eldbrink i Södertälje, och var med att både åka ur och spela upp Södertälje i högstadivisionen. I veckans Old School Hockey berättar Dan Landegren om sin karriär i SSK, och om hur en resa från Munkfors till Kina kan se ut.

Dan Landegren från Munkfors i Värmland har gjort en lång resa skulle man kunna säga. Som hockeyspelare upptäcktes han av Södertälje. Han flyttade dit och spelade elva säsonger för Södertälje SK och ytterligare några med IK Tälje.

Efter karriären jobbade Landegren i SSK:s styrelse, men när hockeysverige.se får den här intervjun med honom befinner han sig i Kina där han bott sedan 1995. Innan vi reser till Kina med Dan Landegrens hjälp reser vi först till Munkfors.
- På den tiden jag bodde där och egentligen innan jag kom med var Munkfors ett ganska aktat hockeynamn. Man har levererat många goda spelare genom åren. Det hette Division 2 på den tiden och det var direkt under det som då var allsvenskan.
- Det var en mycket god hockeykultur i den kommunen. Munkfors krigade mot lag som Grums, Viking från Hagfors och Bofors. Färjestad var inte alls lika slagkraftiga på den tiden som man är idag.

Dan Landegren var även en god fotbollsspelare hemma i Munkfors.
- Ja, jag spelade fotboll också. Om sanningen ska fram så tror jag att jag kanske hade varit ännu mer framgångsrik om jag fortsatte med fotboll. Jag spelade bland annat i Värmlands pojklag i fotboll tillsammans med Ralf Edström.
- Jag kom snabbare fram i ishockeyn och det var med hjälp av Tv-pucken som vi vann 1968. Efter det flyttade jag Södertälje.

När debuterade du i Munkfors A-lag?
- Jag var 14-år när jag debuterade i Munkfors. Jag gjorde två säsonger och jag kommer ihåg att jag egentligen inte ville vara med eftersom jag kände mig alldeles för liten och klen i det sammanhanget.
- Man lyckades övertala mig och min debut var mot ett lag som hette Uve. Jag tror inte att dom finns kvar längre, men det stod för Uddeholm. Jag lyckades göra två mål i den matchen och efter det var jag bofast i A-laget.

Dan Landegren är med och vinner TV-pucken 1968. Värmland hade även vunnit den året innan och var det ledande distrikt i ishockey vid den här tiden.
- Jag var uttagen att vara med även året innan men fick då ryggproblem. Sedan var jag med 1968 och det är en stor grej i mitt hockeyliv faktiskt. Det var den första riktigt stora framgången kan man väl säga och det här gick ju på TV vilket man tyckte var stort.

I finalen vinner Värmland över Västerbotten med 3-0.
- Det jag minns från finalen är främsta att jag gjorde tredje målet. Jag minns också i semifinalen, när vi slog Norrbotten med 2-1, att jag gjorde 2-1 målet och, det kanske man inte får skriva, men det gjorde jag på spark, skrattar Dan Landegren.

 Det var inte bara Dan Landegren som var från Munkfors och som slog sig in i allsvenskan och Södertälje SK. Även Thommie Bergman spelade i SSK under två säsonger.
- Vi kom samtidigt till Södertälje och jag tror att det var han som viskade om mitt namn. Thommie och jag har egentligen aldrig spelat ihop. Han lämnade Munkfors tidigt för Karlskoga/Bofors så vi umgicks egentligen aldrig.

Stämmer det att din bror även bodde i Södertälje vid den här tiden?
– Ja, det stämmer bra. Det var så att när jag flyttade till Södertälje bodde jag inackorderad hos min bror, Christer, och hans fru under en period innan jag skaffade en egen lägenhet. Det gjorde flytten lite enklare.

Hur upplevde du första tiden efter att du hade flyttat från Munkfors till Södertälje?
- Munkfors hade mellan fyra och fem tusen invånare vid den här tiden och Södertälje runt etthundratusen. Det var givetvis en stor förändring. Jag gick på naturvetenskaplig linje på gymnasiet vid den här tiden. Jag kom en vecka för sent till skolan eftersom jag var uttagen i juniorlandslaget till träningsläger i Tjeckoslovakien. När jag kom tillbaka träffade jag en kille på biblioteket på Västergårds gymnasium. Han sa – vi har väntat på dig. Det visade sig vara en blivande klasskamrat till mig.
- Det var i alla fall en stor omställning att komma till Södertälje som på den tiden var ett starkt hockeynamn. Man kände sig ganska liten när mankom dit måste jag ändå säga.

Södertälje hade många landslagsspelare vid den här tiden. Bland andra  Mats Waltin, Björn ”Böna” Johansson, Anders Eldebrink, Glenn Johansson, Anders Kallur, Curre Larsson Stig-Göran ”Stisse” Johansson, Carl-Göran ”Lill-Stöveln” Öberg, Arne ”Lången” Carlsson, Mats Hysing, Eilert ”Garvis” Määttä, Dick Yderström och så vidare. Trots alla dessa stjärnor såg aldrig Dan Landegren något problem med att komma in i laget.
- Det var verkligen fantastiska människor i laget. Jag vill inte sätta någon framför någon annan, men en som jag högaktar verkligen är ”Lill-Stöveln” Öberg. En stenhård kille och det spelade ingen roll om han spelade med en junior eller med en landslagsspelare han var lika rak mot alla.
- Överhuvudtaget var det ett fantastiskt bra gäng att komma in i och dom ställde verkligen upp för mig. Hamnade man i trubbel under matcherna hade man hela gänget bakom sig.

Hur minns du idag tillbaka på debuten i allsvenskan med Södertälje?
- Jag tror att det var mot Djurgården på Hovet faktiskt. På den tiden hade vi tre kedjor och två backpar. I den här matchen satt jag med som sextonde man och ett flertal spelare blev skadade. Mats Hysing smällde dom i ett antal sprutor för att skulle kunna halka omkring, men jag fick aldrig komma in, skrattar Landegren.
- Det var tufft att sitta på bänken och se den ena efter den andra skada sig, men man vägrade släppa in mig.

Hur förändrades Södertälje SK som klubb när Kjell Svensson kommer in i verksamheten som tränare?
- Min tid, då jag bara var där ett år innan, är för kort för att bedöma det. Han är inte kompromisskillen direkt utan det var hans ord som gällde. Kjell var duktig på att bygga självförtroende hos folk. När vi hade första matchen borta mot Skellefteå hade vi inte utsett kapten och assisterande kapten. Då kommer Kjell med ett isoleringsband av plast och sätter han ett A på mitt bröst. Han är väldigt rak. Gick det åt helvete fick man veta det samtidigt som han var förståndig och gav positiv kritik.

Vilka vad dom drivande spelarna i omklädningsrummet vid den här tiden?
- ”Stisse” var en får man lov att säga liksom Arne Carlsson. Sedan hade vi ett antal spelare vid den här tiden som kanske kom lite i skymundan på grund av alla landslagsspelare som vi hade, men som betydde enormt mycket för laget.
- Jag tänker på en som Hasse Carlsson. Han var en otroligt duktig hockeyspelare och han visste nog inte själv hur stark han var. Ni vet han körde utan axelskydd, men han såg ut som han hade skydd på sig. Han var enormt stark och skridskoskicklig.

Dan Landegren i den klassiska SSK-tröjan

- Vi hade en annan som kom från Skellefteå, Börje ”Poppen” Burlin. Han hade en fantastisk speluppfattning. Dom här killarna kom kanske inte till rätta i media. Vi ska heller inte glömma ”Garvis” Määttä, hans bror Sören Määttä, ”Nille” Schillström… Egentligen ska vi nämna hela laget här eftersom alla var speciella profiler och härliga vänner.

Säsongen 1972/73 är Södertälje mycket nära att vinna SM-guld. Inför sista omgången har SSK och Leksand lika många poäng, men Leksand har en överlägsen målskillnad. I sista omgången åker Södertälje upp till Timrå och vinner med 8-2 efter att både ”Poppen” Burlin och Kjell-Arne Wikström gjort hattrick. Leksand mötte Brynäs i Gavlerinken och vann efter många om och men med 5-4 och blev med det svenska mästare.
- Den säsongen minns jag mycket väl av många skäl. I den tredje sista matchen i SM-slutspelet mötte vi Färjestad hemma. Det slutade 5-5 och det var en Munkforsare som kvitterade, Hasse Andersson.
- I sista matchen hade vi Timrå borta och vann med 8-2. Hade vi vunnit mot Färjestad hemma hade vi varit mästare i kavaj. Det var den där Munkforsaren som tog det här SM-guldet ifrån mig.

Vilken kedja spelade du i den säsongen?
- I början spelade jag med Hysing och ”Stisse”. Senare då ”Lill-Stöveln” Öberg kom så spelade jag med honom och Kjell-Arne Wickström.
- Kjell-Arne är värd ett eget kapitel. När han värvades till Södertälje var det ingen som visste vem han var. Redan första året gick han rakt in i Canada Cup-laget.
- Det året hade vi Hans ”Tjalle” Mild som tränare. En fantastiskt bra tränare och en underbar man som tyvärr nu har gått bort.

SAMBON DOG NÄR HAN VAR 23 ÅR

När upplever du själv att du gör din bästa säsong i Södertälje?
- Jag tror att jag fick mitt genombrott redan under ”Tjalle” Milds tid även om det inte blev så många poäng. Året jag gjorde flest poäng var 1975/76. Då var jag även med i Vikingarna (B-landslaget) under för-VM i polska Katowice.
- Det finns troligen ett skäl till att jag är poängmässigt ganska stark den säsongen. Jag var sambo med en tjej, Lotta hette hon, och vi fick barn tillsammans. Hon avled den 1:a september 1975. Det var givetvis ett väldigt svårt slag. Jag var borta från ishockeyn i ungefär två veckor innan jag började träna och spela igen. Just det här med att jag hade ishockeyn att falla tillbaka på och som fick mig att skingra mina tankar hjälpte mig ur den krisen. Något som även mina lagkamrater bidrog med.

Du var 23 år då, hur hanterar man en sådan situation i den åldern och hur avled din sambo?
- Aneurysm heter det hon dog av. Det är en förändring på huvudpulsådern i hjärnan. Den bara spricker. Hon var medvetslös i 24 timmar sedan slutade hjärtat att fungera.
- Jag har vår dotter, Helena, kvar så jag har ett levande minne av Lotta fortfarande.

Efter att nya elitserien startade upp säsongen 1975/76 började Södertälje SK tappa och säsongen 1977/78 degraderas det klassiska laget från kringelstan till Division 1.
- Jag tror att man behöll dom här etablerade namnen för länge och insåg inte vikten av förnyelse, men det här är min teori.
- Nyförvärven man fick in kunde inte mäta sig alls med den kaliber som vi hade haft tidigare.

Hur var stämningen på stan när det började gå dåligt för SSK?
– Då var det bara att vika upp kragen när man gick på stan. På den tiden var Södertälje en väldigt hockeyintresserad stad. När allting går bra så är allt bra, men när det går dåligt vill man gärna ha en lucka att falla ner i så man blir osynlig.

En av många nya spelare i Södertälje SK under 1970-talet var kanadensaren Milton Black. Innan han kom till SSK spelade han tillsammans med spelare som Bobby Hull, Ulf ”Lill-Pröjsarn” Nilsson, Anders Hedberg, Lars-Erik Sjöberg, Thommie Bergman och Curt Larsson i Winnipeg Jets.
- ”Milt” hade en utpräglad vinnarinstinkt. Om jag skulle ranka honom i form av spelkvalité så tillhör han inte dom bästa vi har haft i laget. Han hade i alla fall en fantastisk inställning vilket jag tror att många kanadensare har.

Södertälje åker ur elitserien 1978 men till säsongen 1980/81 är man tillbaka i finrummet. – Jag har för mig vi fortfarande hade ett mediokert lag, men vi lyckades ändå ta oss upp. Vi hade spelare som Janne Eriksson och backen Tomas Jernberg från Brynäs. Man kan väl säga att platsar man inte i Brynäs så var det inte så mycket kraft till något annat elitserielag heller. Jag vill inte klandra dom spelarna på något vis för exempelvis Janne gjorde väldigt mycket mål för oss, men det var främst i Division 1 som dom här killarna gjorde mycket poäng.

Dan Landegren lämnar Södertälje SK efter säsongen 1980/81 och väljer istället spel med IK Tälje i Division 3.
- Jag började i Södertälje som väldigt ung och jag jobbade heltid då på Ericson. Jag ska inte säga att jag slutade när jag var på topp för då skulle jag nog slutat ännu tidigare. Jag ville satsa på en civil karriär och kände vid den tidpunkten att jag hade gjort mitt.
- Jag jobbade i Katrineholm och åkte tåg dit och tillbaka varje dag. Tåget gick 6.21 på morgonen och sedan skulle man träna på kvällen. Det gick bara inte.
- Sedan spelade jag i IK Tälje under tre år, tror jag att det var. Det här hade jag en uppgörelse med Tälje att jag inte behövde träna eftersom jag aldrig hann hem till träningen. Så jag var bara med och spelade matcher.

Dan Landegren, nu bosatt i Kina.

Nu sitter du i Kina, hur har du hamnat där?
- Jag kom till Kina 1995 och det gjorde jag med Ericson, i Guangzhou i södra Kina. Efter tre år där flyttade jag till Shanghai, fortfarande med Ericson. När jag sedan hade varit här i fem år har Ericson den policyn att har du varit i ett utvecklingsland under fem år är det dags för dig att åka hem och ladda batterierna.
- Jag ville inte åka hem så jag valde att lämna Ericson och ta ett jobb på ett företag som heter Deloitte Tuoch Tomatzu som är i samma bransch  som Ernst & Yang, PWC, KPMG och tidigare Arthur Anderson. Sedan fick jag ett erbjudande om att jobba för Nestle. Där jobbade jag i fem år.
- När jag fyllde 55 år bestämde jag mig för att jag ville göra något annat. I juli 2007 startade jag min nuvarande business, Executive Coaching som jag stortrivs med.

När flyttar du tillbaka till Sverige?
- (Skratt) Jag hade nog tänkt att göra det i år faktiskt, men jag har tänkt om. Däremot har jag investerat i en lägenhet i Södertälje som blir klar i November, men det blir nog så att jag hyr ut den och stannar en tid till i Kina.
- Antagligen lämnar jag i alla fall Peking och flyttar antingen till Shanghai eller Guangzhou.

 

Med blicken mot SHL

$
0
0
Niklas Eriksson

Han är mest känd för sin tid i hockeybygden Leksand. Nu tränar han i stället ett lag från en stad som inte direkt andas hockey. Men Niklas Eriksson ser potential i Uppsala som hockeystad, när han nu gör sig redo för sin andra säsong som tränare för Almtuna.
- Jag är övertygad om att det går att skapa ett hockeyintresse i Uppsala, säger han till hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Efter en direkt svag inledning av förra säsongen för Almtuna lyfte tränaren, Niklas Eriksson, laget till att vara ett av dom formstarkaste lagen i Hockeyallsvenskan mot slutet av serien. Nu väntar en ny säsong för Niklas och Almtuna där de allra flesta förväntar sig att laget ska ta ytterligare ett kliv uppåt och kanske rent av är med och slåss om en av fyra platser till SHL.

Hockeysverige.se åkte till klassiska Konditori Siljan i Leksand för en pratstund med Niklas Eriksson. Även om han i största delen av karriären har spelat för Leksands IF så är det inte direkt någon hockeymetropol han kommer ifrån.
- Västervik, där jag kommer ifrån, är kanske ingen hockeymetropol på det sättet. Samtidigt bodde vi ganska nära rinken så det var ganska lätt att ta sig dit. Sedan var det som för många andra både hockey och fotboll som gällde för mig. Fotbollen var en minst lika stor del av min uppväxt om inte större och jag var antagligen mer talangfull i det. Jag tyckte ändå att hockeyn var det roligast.

Marcus Eriksson, Niklas bror, hade också en mycket fin karriär med spel i både Mora och Leksand, men hemma i Västervik blev det aldrig så att de båda spelade tillsammans.
- Det blev inte så mycket faktiskt eftersom när jag flyttade hemifrån var jag sjutton år och då var Marcus bara tio år. Vi har aldrig spelat i samma lag hemma i Västervik, men vi spelade tillsammans här i Leksand under två säsonger.

Niklas Eriksson tränade Leksand tillsammans med Christer Olsson, men fick lämna det uppdraget för två säsonger sedan. I stället klev han in som tränare i ”svenskklubben” Lillehammer IHK inför säsongen 2012/13.
- Det var en nyttig säsong för mig som tränare och ledare. I Sverige är det ganska organiserat runt laget. Det finns materialare, assisterande tränare och så vidare på heltid. I Norge fanns det en ”stötteapprat”, som det heter där, men ingen av dom var professionellt anställda utan hade det som extrajobb.
- Jag fick verkligen jobba med många olika saker och fick ta ett stort ansvar helt enkelt vilket jag tror var jättenyttigt. Jag hade inte familjen med mig så jag kunde lägga mycket tid på videoanalyser och både på det individuella och det lagmässiga. Jag tror att det utvecklade mig mycket som ledare. Det var första gången som jag riktigt på allvar fick stå på egna ben.

Du var med och vann Junior-SM guld med Leksand 2010, vad kan du sakna i seniorhockeyn som finns i juniorhockeyn?
– Om jag ser till laget som vi hade 2010 så fanns det inga hinder. I juniorhockeyn har man inte kommit så långt i sin karriär. Dom här drömmarna finns ju där vilket är härligt och oskuldsfullt på något sätt. Alla har den här drömmen om att komma till elitserien och NHL. Samtidigt går det att sätta en väldigt hög ribba i träningshänseende. Man kan verkligen driva på gruppen.
- Det jag kan sakna på ett A-lag, även om man försöker komma dit också, är att verkligen spela för att vinna och inte ha någon oro över att förlora. Med SM-laget 2010, i alla fall under andra halvan av säsongen, funderade vi inte så mycket utan gick ut och spelade för att vinna. Dit vill man självklart komma med alla lag.

Martin Karlsson.

Niklas Eriksson har omgett sig och kommer även framöver omge sig med flera av spelarna från guldlaget 2010 både i Lillehammer och Almtuna, bland andra Erik de la Rose, Erik Hanses, Martin Karlsson, Martin Janolhs och Alen Bibic.

Dessutom spelar flera spelare med en bakgrund i Leksand för Almtuna, bland andra Daniel Hermansson, Simon Mattsson, Alexander Sahlin och Fredrik Vestberg.
- Det finns några olika skäl till varför jag har tagit till mig dom spelarna du nämner från finallaget. För det första är det väldigt bra spelare. Det andra är att dom är bra karaktärer och bra människor. Vi har sagt hela tiden då vi bygger vårt lag att vi vill bygga på starka individer och karaktärer, ha en grupp som jobbar stenhårt för varandra hela tiden.
- Sedan behöver man också olika kompetenser. Ser du till exempelvis Martin Janolhs så är han en skicklig spelare. Patrik Norén är en spelare som jag tycker gjorde en jättebra säsong i Timrå. Han gjorde även en fantastisk säsong när jag och Christer (Olsson) var tränare för A-laget här i Leksand. Sedan har Patrik kanske inte riktigt fått den här raka vägen till elitserien som alla kanske trodde. Jag är ändå övertygad om att Patrik kommer att komma dit eftersom han har rätt inställning.
- Det är också lättare att ta spelare till ett lag när man vet vad det är för person och man har haft dom. Om du tittar på ett lag eller spelare så ser man vad han gör på isen. För att får reda på ännu mer måste man försöka ta reda på det genom att prata med tränare som har haft honom. Det finns ingenting som är bättre än att ha haft spelaren själv när det gäller referenser.

Hur ser återväxten bland unga spelare ut i Uppsala och framförallt då i Almtuna?
- Den ser ändå ganska bra ut. Om man ser generellt har Uppsala fostrat tre, kanske fyra, spelare till olika elitgymnasium i Sverige varje år. Det finns en hel del duktiga hockeyspelare från Almtuna runt om i Sverige och ute i Europa med kanske Nicklas Danielsson i spetsen. Nicklas var ändå med och avgjorde VM-finalen i fjol. Magnus Hellberg, målvakten, var med och tränade med oss under försäsongen ifjol.
- Det finns en bra återväxt och vi väljer att plocka upp en 96-back som heter Olle Alsing och som kommer från egna leden. Ifjol plockade vi upp två egna produkter, Sebastian Hartmann och Emil Ripstrand, och som gjorde bra ifrån sig. Dom har även varit ut lite till Djurgården och Leksand och spelat J20 Super elit.

Finns det en hockeykultur i Uppsala och framförallt behöver man ha en bra hockeykultur för att nå långsiktig framgång?
– Det är en bra fråga som är lite svår att besvara. Jag tycker ändå att det finns en hockeykultur om man betänker att hockeyn och Almtuna har sin plats i ungdomsidrotten i Uppsala. Däremot hade man önskat att hockeyintresset hade varit större.
- Samtidigt gäller det för oss att bygga upp det och göra ännu bättre ifrån oss än vad vi gjorde förra säsongen. Även om jag tycker att vi gjorde en bra resa ifjol blev det aldrig det här riktiga intresset så att folk kom och tittade på våra matcher, bland annat då vi hade viktiga matcher och det stod och vägde om vi skulle gå till playoff eller inte mot Rögle eller vilka det nu var.
- Det kanske saknas lite hockeykultur och publikintresse i Uppsala, men samtidigt krävs det idag lite andra faciliteter för att attrahera nya besökare. Där är en arena helt avgörande.

Allt pekar nu på att Almtuna får en ny arena inom överskådlig tid, med den i bakfickan vad skulle du säga är klubbens vision?
- Jag är helt övertygad om att i Uppsala med en folkmängd på över 200 000 invånare och Sveriges mest moderna arena går att skapa ett intresse. Det har man lyckats med på många andra ställen där det inte fanns ett riktigt hockeyintresse så att säga. Jag tänker på bland annat Linköping och Växjö.
- Samtidigt är det många sporter om budet i Uppsala. Innebandy, fotbollen börjar bli starkare nu, basketen och så vidare.

Erik Hanses.
Foto: Bildbyrån

Almtuna inledde säsongen svagt men lyfte sig under säsongen och Niklas Eriksson fick framförallt ihop ett slagkraftigt lag. I slutet av säsongen släpper man ändå tre av nyckelspelarna. Erik Hanses går till Skellefteå, Alen Bibic till Rögle och Marcus Högström till Djurgården.
- Det var två aspekter till att vi släppte dom här spelarna. Den ena var det ekonomiska, att klubbarna som ville ha våra spelare gjorde så att vi blev vi av med deras månadslöner. På så sätt kunde vi spara en hel del pengar vilket gör att vi kan gå från den här säsongen med ett bra resultat.
- Det andra var att dom unga spelarna, nu försvinner dom tre du nämner till andra klubbar, dom andra sju åtta som vi hade utlånade hade vi kontrakt med. Då såg vi i stället att det var en viktig erfarenhet för dom att få spela viktiga matcher. Exempelvis fick Martin Karlsson och Per Svensson spela på Hovet med AIK i kvalserien.
- Att vi sedan tappar några spelare beror inte bara på det. Erik Hanses var klar redan tidigare för Skellefteå. Sedan blev Marcus Högström också klar för Djurgården i samma veva. Du riskerar alltid att tappa någon spelare efter säsong, det gör man ju oavsett.

Vilka hörnstenar behöver ni plocka in utifrån för att bygga Almtuna på?
- Vi har kvar 16 – 17 spelare från förra säsongens lag. Sedan har vi fått in Martin Janolhs som är en konstruktiv spelare. Vi skulle vilja få in en eller två sådana spelare till med dom egenskaperna som kan vara med i powerplay och vara med och driva en konstruktiv kedja. Kanske någon forward till med lite attityd. Alltså två till tre forwards.
- En förstamålvakt. Där tittar vi på lite olika alternativ. Vi känner oss ganska trygga med ”Salle” (Alexander Sahlin) och Viktor Östlund (Thomas Östlunds son). Just för framtiden känner vi oss väldigt trygga, men vi vet också att vi behöver någon som kan stå dom här 30-45 matcherna och sedan ha ”Salle” som en backup vilket han gjorde väldigt bra redan ifjol. Men vi vill inte lägga allt ansvar redan nu på honom.
- På backsidan behöver vi två backar in. En som ska kunna gå in i ett förstabackpar och sedan en lite mer allroundback.

Niklas, det är fyra lag som har chansen att gå upp i SHL till nästa säsong, triggar det lite extra för dig som tränare?
– Klart att det triggar enormt. Det ska jag inte sticka under stol med. Jag skulle ljuga om jag sa något annat. När man ser det Rögle gjorde i år, i och för sig med lite mer resurser, tror vi att det går att göra en jäkla resa med det här laget vi kommer att ha.
- Det känns som att det är väldigt öppet kring dom här platserna. Sedan kommer säkert lag satsa hårt och värva in dyra importer, men jag är inte så säker på att det är viktigast i slutändan. Jag tror att det viktigaste blir hur man får ihop gruppen, hur trygga vi blir i vårt grundspel och hur mycket man kan utveckla individerna från dag ett till sista matchen.

VIDEO: Robert Nilssons underbara leende

$
0
0

Här ska ni få se straffen som det snackades om i klippet nedan. Där Robert Nilsson förklarade att han log innan sin straff. Inte för att han nödvändigtvis trodde att han skulle sätta straffen, men för att han visste att om han gjorde det skulle man vinna och han kände att atmosfären var så underbar att det inte gick att göra så mycket annat än att njuta.

Och njöt, det gjorde han. En fantastisk syn i ett läge där så många hade haft så mycket ångest och press över sig.
En blivande klassiker. Kanske rentav i nivå med när Peter Forsberg åker och rullar axlar i Lillehammer.

Vill man läsa mer om Nilssons senaste ett och ett halvt år, lite historik om svenskarna som blivit mästare i Schweiz och så där så kan man ju läsa vidare i det mindre dokumentet jag drog ihop igår.

Bröderna Poulsen återförenas i Oskarshamn

$
0
0
Anders Poulsen

Morten Poulsen har varit en av Oskarshamns ledande spelare de senaste tre säsongerna, och kommer representera klubben även kommande säsong. Och då kommer han få sällskap av ett välbekant ansikte.

Tidningen Barometern avslöjar nämligen idag på sin hockeyblogg att den tre år yngre brodern Anders Poulsen kommer ansluta till laget nästa säsong. Poulsen var den gångna säsongen lagkapten i det Herning som förlorade finalen i Danmark, och stod för 35 poäng på 37 matcher under grundserien.

Han har även spelat sex landskamper med Danmark under säsongen, och på dessa stått för två mål. Han är även aktuell för spel i den stundande VM-turneringen.

Senast bröderna tillhörde samma klubblag var säsongen 2010/2011. Då fick Morten sitt stora genombrott med 60 poäng på 39 matcher, medan Anders stannade på 15 poäng.

Ytterligare en nyckelspelare stannar i Björklöven

$
0
0
BB140109ME037

Jon Palmebjörk och Stefan Andersson valde nyligen att skriva nya kontrakt med Björklöven, två av lagets absoluta nyckelspelare under den gångna säsongen.

På måndagen stod det klart att man får behålla även en tredje nyckelspelare när backen Tommy Wargh valde att skriva nytt tvåårskontrakt.
- Vi är givetvis jätteglada att Tommy Wargh väljer att fortsätta spela i Björklöven. Han trivs väldigt bra i Björklöven och med staden. Han har visat att han är en toppback på den här nivån, säger VD:n Fredrik Åkerblom i ett pressmeddelande.

27-åringen, med 132 elitseriematcher med Modo på meritlistan, kom till Björklöven från finska IFK Helsingfors i höstas och sköt tio poäng på 25 matcher och har tidigare under våren ryktats vara på väg tillbaka hem till Modo.

Men så blev det alltså inte.

 

Efter stjärnflykten – här är en som stannar

$
0
0
BB131031NL108

Karlskoga är vana vid att tappa det ena starka namnet efter det andra år efter år.
Den här våren har man redan fått se Pathrik och Ponthus Vesterholm hamna i Brynäs samt Alexander Deilert och David Rundqvist i Djurgården.

Men Henrik Björklund blir däremot kvar i klubben, trots att det lär ha funnits en del anbud att fundera över för den poängstarke anfallaren.
- Det är oerhört glädjande att Henrik har valt att förlänga med oss. Han är en viktig bricka både med sin inställning och sina kvalitéer på isen. Henrik är naturligtvis ett eftertraktat namn men visar prov på lojalitet som stannar hos oss, säger sportchefen Torsten Yngveson till klubbens hemsida.

23-åringen sköt 31 poäng (12+19) på 42 matcher under säsongen och hade näst högst poängsnitt av spelarna i laget.

Lämnar AIK för Södertälje

$
0
0
BB140404AT043

De tre senaste säsongerna har Christopher Aspeqvist spelat SHL-hockey med AIK. Men i och med klubbens degradering till HockeyAllsvenskan byter han nu klubb och spelar med Södertälje nästa säsong.

Aspeqvist var utlånad till just SSK i tre matcher säsongen 12/13.
- Förutom att han är en bra kille så är han en explosiv back som har bra egenskaper. Han förflyttar sig snabbt och skapar anfallsmöjligheter från egen zon. Han följer gärna med upp i anfallen, såväl med och utan puck och så har han ett bra skott, säger sportchefen Per Nygårds till klubbens hemsida.

Den 23-årige backen sköt fem mål och fyra assist på 134 matcher i SHL för AIK och noterade två mål och två assist på 51 matcher under den gångna säsongen.
Han värvades till AIK från division 1-laget Huddinge 2010 och har tidigare spelat sin juniorhockey i Djurgården.
- Det känns såklart jättekul att komma till SSK och få vara med i den satsning mot SHL som klubben gör. Jag var som sagt här och spelade tre matcher för två säsonger sedan och jag trivdes jättebra den korta tiden. Jag skulle beskriva mig själv som en offensiv back med bra skridskoåkning. Jag hänger gärna med upp i anfallen och spelar med mycket energi.

 


Oskarshamn satsar slovenskt i mål

$
0
0
BB140222ME023

Oskarshamn har hittat en ny målvakt. Och det blir slovenske målvakten Gašper Krošelj som tar plats mellan stolparna.
Han kommer närmast från spel i norska Sparta Sarpsborg.
- Gasper Kroselj är en målvakt som vi har haft ögonen på under några säsonger och som vi nu hade möjlighet att knyta till oss. En väldigt duktig målvakt som jag har sett göra fantastiska matcher i både Danmark och Norge. Han har de tre senaste säsongerna legat I topp i målvaktsligan både i Österrike, Danmark och nu senast i Norge. En målvakt som verkligen brinner för att bli bättre och som vi tror och hoppas väldigt mycket på, säger sportchefen Roger Jönsson i ett pressmeddelande.

27-åringen hade 92,2 i räddningsprocent för Sparta i norska ligan den gångna säsongen. Bara två målvakter hade högre siffra.
Innan han kom till Norge spenderade han en och en halv säsong i Danmark där han spelade för Ålborg och Herlev.
- Jag har följt Allsvenskan några år eftersom en del slovenska spelare varit där och de har bara haft gott att säga om ligan. Om IKO vet jag att de alltid är ett bra lag och tuffa att möta. David Rodman känner jag väl, det är en jättebra kille och spelare. Jag känner igen Anders Poulsen från tiden i Danmark. Han är en bra målgörare och det är bra med sådana i laget, säger klubbens nya målvakt.

Innan flytten mot Norden spelade slovenen för Slavija och Jesenice i Slovenien samt Medveščak i Kroatien. Han är lite av en late bloomer och blev inte förstamålvakt på elitnivå förrän i Jesenice 2011.
Han har inga större landslagsmeriter, men befinner sig just nu i Sydkorea med landslaget – men är än så länge inte anmäld till spel i turneringen.

 

Ännu en transatlant lämnar Västerås

$
0
0
BB140323JL030

Stefan Legein och Tony Romano har redan lämnat Västerås. Nu går forwarden Luca Caputi samma öde till mötes. Sportchefen Niklas Johansson säger till klubbens webbsida att Caputi inte erbjuds någon kontraktsförlängning.
- Det finns stora frågetecken kring hans skadesituation som gör att vi inte kommer att gå vidare med honom, säger Johansson.

25-årige Caputi, som har spelat 35 NHL-matcher med Pittsburgh och Toronto, sköt 14 mål och hade totalt 35 poäng på 45 allsvenska matcher med Västerås. I kvalserien stod han för två assist på sju matcher.

 

”Jag kunde inte tacka nej till HV71″

$
0
0
BB100407DS041

Han ryktades vara på väg hem till HV71 redan i vintras, men det var först efter säsongen tog slut som Björn Melins övergång blev klar. Nu återvänder han hem till Jönköping efter fyra år i andra klubbar.
- Jag sa att jag inte kommer att ta något beslut innan allting är slut oavsett om vi hänger kvar eller om vi åker ur. Det stod jag fast vid, säger Melin till hockeysverige.se.

Efter att säsongen tagit slut för AIK och HV71 meddelade Björn Melin att han lämnar Stockholm för att återvända till Jönköping. Melin lämnade HV71 efter säsongen 2009/10 för spel i tur och ordning Neftechimik Niznjekamsk, Gottéron, Dinamo Riga, Lukko Rauma och nu de senaste två säsongerna med AIK.

Hockeysverige.se fick en pratstund med Björn Melin och vi började med att fråga vad han ser som anledning till att AIK åkte ur SHL.
- Det var säkert flera olika anledningar till det, men det går inte att sticka under stolen med att vi presterade helt enkelt inte tillräckligt bra. Vi gjorde inte tillräckligt med mål och i kvalserien hade vi behövt producera lite mer mål för att hålla oss kvar.

Hade AIK tillräckligt bra lag och spelarmaterial för att spela i SHL som du ser det?
- Jag tycker nog det, från början i alla fall. Sedan blev det lite avhopp på slutet och även skador på vägen som gör att man blir av med viktiga spelare som leder laget. Det kommer in lite nya spelare, men jag tycker ändå att vi hade tillräckligt bra spelare från början för att vi skulle kunnat klara av att vara kvar i SHL, absolut.

”SPELARE VI HADE BEHÖVT I EN KVALSERIE”

Några spelare som lämnade AIK under ganska uppmärksammade former under säsongen var Teemu Ramstedt och Esa Pirnes. Två avhopp som Björn Melin tror påverkade laget ganska mycket.
- Kollar man så här i efterhand tror jag att det var tyngre än vad man upplevde det just då. Både spelmässigt och personlighetsmässigt menar jag då.
- Esa var en stor ledare i laget tyckte nog jag med många andra. Som spelare var Esa väldigt skicklig och det var även Ramstedt. Det var två skickliga spelare som vi hade behövt i en kvalserie, helt klart.

Head coach för AIK under säsongen var som bekant Rikard Franzén. När det inte gick som man hoppats på under kvalserien fick Franzén tillsammans med assisterande tränaren, Mats Bäcklin, lämna över jobbet till Daniel Rudslätt och Mattias Norström.
- Jag tyckte om Rikard redan från början. Han har verkligen försökt jobba med det som behövdes under hela den här tiden. Så jag tycker att Rikard har gjort allting bra.

Hur reagerade du och gruppen när han fick lämna tränarjobbet under kvalserien?
- Det är en väldigt speciell situation när det blir så att man ligger sist i en kvalserie. Man vet att ledningen letar efter att hitta den bästa lösningen. Det är nästa så att alla går och väntar på att någonting ska hända även om det kanske inte är tränaren som ska få gå utan mer att man hoppas på att det ska bli en justering någonstans.
- Det var inte en jättechock, men jag tycker att Rikard verkligen gjorde ett bra jobb. Det är vad jag kan säga om honom.

Varför valde du att flytta hem till HV71?
- Det spekulerades hit och dit, men jag sa hela tiden att det är tråkigt att det spekuleras när jag stod inför en sådan grej som jag gjorde. Jag sa att jag inte kommer att ta något beslut innan allting är slut oavsett om vi hänger kvar eller om vi åker ur. Det stod jag fast vid.
- Efter säsongen började det ryckas i spelare hit och dit. Det måste tas beslut och då dök HV71 upp som självklart ett ganska hett alternativ för mig. Jag kände att jag inte kunde tacka nej till det så därför blev det HV71 igen för mig.

”JAG ÄR GLAD FÖR JOHANS SKULL”

Ny tränare för HV71 nästa säsong blir tidigare NHL-spelaren, Andreas Johansson. Som tränare vet inte Björn Melin mycket om honom.
- Jag vet ingenting om Andreas egentligen. Jag har bara spelat med honom och som hockeyspelare vet jag ju hur han är. Sedan vet jag att man blir en annan person när man blir tränare, men hur han är som tränare har jag faktiskt inte en aning om.

Hur skulle du beskriva tidigare lagkamraten Andreas Johansson?
- Han var en hårt jobbande spelare på isen samtidigt var han väldigt skicklig när han spelade. Jag kan tänka mig att han är väldigt noggrann och seriös i allting han gör. Det är väl den uppfattningen jag har fått.

Två av Björn Melins kompisar, Johan Hult och Johan Davidsson, tar nu över sportchefsrollen i HV 71 efter avgående sportchefen Fredrik Stillman.
- Nu kanske ni förstår att jag också börjar bli gammal då jag har spelat tillsammans med sportcheferna, skrattar Björn Melin och fortsätter:
- Min reaktion var att jag blev jätteglad för deras skull. Johan Davidsson har haft det struligt och jobbigt senaste tiden och nu verkar allting lösa sig för honom. Jag är väldigt glad för hans skull.
- Johan Hult var mer överraskande eftersom jag inte hade en aning om att han ens var tilltänkt i den rollen. Det är nog många som känner likadant, men jag blev väldigt glad och positivt överraskad för jag vet hur duktig och kompetent han är.

En av HV71:s stora utropstecken den gånga säsongen var schweiziska 17-åringen Kevin Fiala. En spelare som Björn Melin inte visste mycket om inför förra säsongen.
- Jag visste ingenting. Jag har sett honom ett par matcher, någon enstaka match under säsongen. Sedan såg jag även HV 71:s matcher mot Leksand i Play-in.
- Jag blev väldigt imponerad av det jag såg. Han är skicklig, snabb, smart och en väldigt spännande spelare.

Ska det bli skönt att få spela med Andreas Jämtin i stället för emot honom nästa säsong?
- (Skratt) Jag har spelat med Andreas innan och jag tycker faktiskt att han är en väldigt duktig spelare, en riktig lagspelare. Jag har aldrig haft något emot honom utan vi har fungerat bra ihop alltid både vid sidan och på isen. Det ska bli jättekul att spela med Andreas igen.

Karlskogas retsticka klar för Almtuna

$
0
0
4

Nu ska Almtuna bli ett tuffare lag att möta. På tisdagen gjorde Uppsalaklubben klart med Bik Karlskogas tuffing och retsticka Martin Sandgren.

Martin Sandgren har rötterna i Kiruna, men han fostrades i Skellefteås juniorverksamhet. De tre senaste säsongerna har han tillbringat i Bik Karlskogas tredje- och fjärdekedja. Till hösten blir det dock ett miljöombyte för den 24-årige högerforwarden.

I dag meddelade Almtuna att de har tecknat ett ettårskontrakt med Sandgren.
- Jag är glad över att få in Martin i laget. Martin har en otroligt bra karaktär och ger alltid 100 procent på träning och på match. Han är otroligt jobbig att möta, är totalt orädd och han hatar att förlora. Jag tycker att Marin är en av de bättre i serien i den rollen och han vet precis varför han blir värvad till oss och jag vet exakt vad jag får för spelartyp, säger sportchefen Björn Danielsson i ett uttalande.

Martin Sandgren har spelat 183 allsvenska matcher för Sundsvall och Karlskoga. Han har gjort 22 poäng (11+11) och samlat ihop 373 utvisningsminuter.

Fick lämna Växjö – kan hamna i Björklöven

$
0
0
BB130112BB767

Mattias Modig erbjöds ingen kontraktsförlängning efter sina två säsonger i Växjö. I stället får den tidigare Luleåmålvakten nu se sig om efter en ny klubbadress. Mycket tyder på att han kommer att få tag klivet ned i Hockeyallsvenskan för att finna den.
– Det ser ganska tufft ut att hitta en SHL-klubb. Det viktigaste för mig är att få spela och allsvenskan kan vara bra för mig eftersom jag inte har spelat överdrivet mycket den senaste säsongen, säger Modig till Norrbottens-Kuriren.

Modig, som vaktade Växjös kasse vid tio tillfällen, uppges vara aktuell för spel i Björklöven, vars tidigare förstakeeper Andrew Raycroft har lagt av.
– Min agent (Patrik Aronsson) är ute och jagar klubbar och det är han som sköter allt det där. Det jag har fått höra är att det finns många som är intresserade – främst i allsvenskan, säger Modig till Kuriren.

Modig hade en räddningsprocent på 90,0 i Växjö den gångna säsongen och släppte i snitt in 2,59 mål per match.

Klar för sin åttonde säsong i Karlskoga

$
0
0
BB131118JL042

Backen Fredrik Ericson har tillbringat större delen av sin seniorkarriär i Bik Karlskoga. Nu är han klar för en åttonde säsong i klubben. På fredagen meddelade Bik att den 33-årige stockholmaren har förlängt sitt kontrakt med ett år.
- En användbar back som skapar kontinuitet på backsidan. Det känns bra att Freddie stannar minst en säsong till hos oss, säger klubbchef Torsten Yngvesson.

Ericson kom till Bik från AIK 2004 och har totalt spelat drygt 400 allsvenska matcher för de båda klubbarna. Han gjorde även två poänglösa säsonger med Djurgården mellan 2006 och 2008 och har även hunnit med utflykter till österrikiska Zell am See och norska Lörenskog.

Den gångna säsongen stod han för fyra mål och totalt 14 poäng på 34 matcher.

Följer med nykomlingen till allsvenskan

$
0
0
BB091025RN008

Den tidigare Brynäsforwarden Henrik Thegel lånades in av Vita Hästen från Skövde under den gångna säsongen. Efter att ha hjälpt laget att ta steget upp i Hockeyallsvenskan står det nu klart att 24-åringen blir kvar i Norrköpingsklubben.

Thegel har kritat på ett nytt ettårskontrakt med Hästen.
- Henrik visade under tiden han spelade med oss att han har andra kvalitéer än de sniper-egenskaper han är mest känd för sedan tidigare. Det uppoffrande och smarta defensiva spelet han även bidrog med i avgörande lägen var minst lika viktig som poängproduktionen. De egenskaperna är något vi värdesätter högt hos våra spelare, säger klubbens vd Fredrik Jensen i ett pressmeddelande.

Henrik Thegel gjorde tio poäng på tio kvalseriematcher med Vita Hästen. Högerforwarden har tidigare spelat 99 allsvenska matcher med Oskarshamn, Sundsvall och Tingsryd och noterats för 32 poäng.


Lämnar mästarna – klar för Malmö

$
0
0
BB140227JL030

Stefan Warg avbröt sin sejour i Nordamerika för att ta chansen i SHL med Skellefteå. Där hade han under slutspelet svårt att platsa och var bara ombytt i en match. Trots ett år kvar på kontraktet med mästarklubben står det nu klart att han lämnar Västerbotten och flyttar söderut.

Ny klubbadress för den 24-årige backen blir Malmö Redhawks.
- Stefan har spelat i Örebro och Västerås och gjort det bra. Han testade i USA men är nu tillbaka och vi är jätteglada att vi får honom hit. Han är ung, stor, rejäl och vi har stora förhoppningar på honom, säger sportchefen Patrik Sylvegård i ett pressmeddelande.

Warg gjorde sju poänglösa matcher med Skellefteå i SHL och spelade dessförinnan 21 AHL-matcher med Norfolk Admirals och tre ECHL-matcher med Utah Grizzlies. Warg, som kommer från Örebro men gick på hockeygymnasiet i Västerås, har spelat 153 allsvenska matcher med de nämnda klubbarna.

Han tar över KHK efter Janne Karlsson

$
0
0
BB140213PA075

Karlskrona HK har hittat en ny tränare efter Janne Karlssons avhopp. Det blir den tidigare Vita Hästen-tränaren Per Hånberg som kliver in i KHK-båset kommande säsong.

Enligt SVT:s Blekingenytt presenterade Karlskrona den nye tränare på en presskonferens under fredagen. Hånberg, 47, var aktiv som spelare i bland annat AIK, Vita Hästen och Almtuna som spelare. Som tränare har han bland annat stått i båset hos Örebro, AIK och Almtuna innan han under fjolårets kvalserie ersatte Patrik Klüft i Vita Hästen.

I år tog Hånberg upp Vita Hästen i Hockeyallsvenskan, men fick inte vara kvar i föreningen. I stället plockade klubben in den tidigare Brynäs- och Färjestadstränare Niklas Czarnecki som ny tränare.

Janne Karlsson lämnade Karlskrona HK efter att det uppdagats att klubben led av ekonomiska problem. Han har i stället tagit över seriekonkurrenten Södertälje SK.

Ratad av Malmö –återvänder till Österrike

$
0
0
BB130821BB406

Marcus Olsson lämnade österrikiska Vienna Capitals och återvände till Malmö lagom till avslutningen av den allsvenska grundserien. Någon förlängning av kontraktet med Malmö blir det inte. I stället väljer den 27-årige forwarden från Trelleborg att återvända till Österrike.

På fredagen blev det klart att han spelar i alpligan EBEL med HC Innsbruck kommande säsong. I laget finns sedan tidigare den forne Modo- och Linköpingsforwarden Jeff Ulmer.

Marcus Olsson lämnade Malmö Redhawks 2011 och har sedan dess representerat Jesenice och Vienna Capitals i EBEL samt Sparta Sarpsborg i Norge. Under den gångna kvalserien hade han tre assist på tio matcher med Malmö.

Poängkungen lämnar Oskarshamn

$
0
0
valdix

Andreas Valdix upplevde sin bästa allsvenska säsong i karriären. Då tar han chansen utomlands. I dag blev det klart att han lämnar IK Oskarshamn.

Med sin 36 poäng (13+23) på 51 matcher satte Andreas Valdix personbästa i Hockeyallsvenskan samtidigt som han blev intern poängkung i IK Oskarshamn. Efter säsongen har han fått en del anbud och valde i dag att skriva kontrakt med österrikiska HC Innsbruck, samma lag som Malmökompisen Marcus Olsson blev klar för tidigare i dag.
– Jag har verkligen velat och tvekat in i det sista, säger Valdix till barometern.se.

I slutändan valde Valdix mellan att stanna i Oskarshamn eller testa lyckan i Österrike. Längtan efter ett äventyr utomlands avgjorde saken.
– Både jag och flickvännen kände att vi ville testa något nytt. Jag hade anbud från andra allsvenska klubbar, men det hade varit jättesvårt att spela för någon annan klubb i allsvenskan, säger 29-åringen som har spelat 376 allsvenska matcher.

Valdix har tillbringat totalt sju säsonger i Oskarshamn efter att ha kommit fram via Malmös organisation. Han har även spelat för Västerås, Halmstad och Nybro och hunnit med ett kort stopp i Timrå.

Mora satsar kanadensiskt: ”Spelar på en hög nivå”

$
0
0
9

Mora förstärker laget med en kanadensisk back. Det handlar om den AHL-meriterade 24-åringen Nathan Deck som närmast kommer från spel med Ravensburg Towerstars i den tyska andradivisionen.

På meritlistan har Deck 128 matcher i ECHL med Stockton Thunder samt 33 matcher med Edmonton Oilers farmarlag Oklahoma City Barons i AHL.
- Nathan är en riktigt bra skridskoåkare och spelar på en hög nivå, både i den defensiva och den offensiva zonen. Det är en spelare som kan nyttjas i alla situationer och är en spelartyp som kommer bidra till att Mora blir jobbiga att möta i vinter, säger tränaren Jeremy Colliton i ett uttalande på klubbens webbsida.

I och med värvningen av Nathan Deck har Mora fem backar under kontrakt inför nästa säsong.

Viewing all 5141 articles
Browse latest View live