Quantcast
Channel: HockeyAllsvenskan – Hockeysverige
Viewing all 5141 articles
Browse latest View live

Storspel av JVM-aktuelle målvakten – knäckte Björklöven

$
0
0

Adam Åhman har fått en flygande start på säsongen med IK Oskarshamn. På lördagen vaktade den från HV71 inlånade målvakten lagets kasse för andra gången den här säsongen och svarade för en storstilad insats i 3–0-segern mot Björklöven.

Det lär bli hård konkurrens om målvaktsplatserna i det svenska JVM-laget den här säsongen. Tre av de hetaste kandidaterna återfinns i Hockeyallsvenskan i form av Bik Karlskogas Olle Eriksson Ek, Västerås Samuel Ersson och IK Oskarshamns Adam Åhman.

Åhman gjorde på lördagen sin andra match för IKO i Hockeyallsvenskan. Han tackade för förtroendet genom att stoppa 41 skott och hålla nollan när det blev seger med 3–0 för smålänningarna hemma i BeGe Arena.

19-åringen, med Oskarshamns rival Västervik som moderklubb, har stoppat 67 av 68 skott under sina två första matcher i ligan.

Oskarshamn fick återigen mål från succévärvningen Joakim Thelin. Han spikade igen matchen med sitt 3–0-mål i andra perioden, hans femte mål på fyra matcher.

Oskarshamn – Björklöven 3–0 (2–0, 1–0, 0–0)

Oskarshamn: Robin Söderquist, Isak Pantzare, Joakim Thelin.

The post Storspel av JVM-aktuelle målvakten – knäckte Björklöven appeared first on Hockeysverige.


Modo numret större än Leksand – tog övertygande seger

$
0
0

Modo och Leksand tippas båda i toppen av Hockeyallsvenskan den här säsongen. När lagen möttes i Örnsköldsvik i kväll visade hemmalaget att de, åtminstone för stund, är numret större än konkurrenten.

Det blev nämligen Modo-seger med klara 4–1 efter 38–15 i skottfavör till hemmalaget i Fjällräven Center. Juniorbacken Victor Berglund öppnade målskyttet med sitt första allsvenska mål för säsongen. Oskar Lang kvitterade visserligen halvvägs in i andra perioden, men när Joakim Hagelin fixade psykologiskt tunga 2–1 till Modo 46 sekunder innan andra pausvilan orkade inte Leksand resa sig.

Lukas Wernblom sköt 3–1 innan Kalle Jellvert stängde butiken med sitt 4–1-mål halvvägs in i tredje perioden. Matchen avslutades sedan med en del stök och bråk som renderade i flera utvisningar.

Tidigare Leksandsmålvakten Erik Hanses stoppade 14 av 15 skott mot moderklubben.

Modo – Leksand 4–1 (1–0, 1–1, 2–0)

Modo: Victor Berglund, Joakim Hagelin, Lukas Wernblom, Kalle Jellvert.
Leksand: Oskar Lang.

The post Modo numret större än Leksand – tog övertygande seger appeared first on Hockeysverige.

AIK tog snabb revansch – släppte bara till åtta skott på hemmais

$
0
0

AIK fick snabb revansch på Vita Hästen efter strafförlusten i Norrköping i fredags. I söndagens retur vann man med 4–1 – efter att bara ha släppt till åtta skott hemma på Hovet.

AIK har kopplat grepp om topplaceringen i Hockeyallsvenskan. Fem matcher in på årets säsong har laget bara tappat två poäng. Den poängförlusten kom i fredagens bortamöte med Vita Hästen, där norrköpingsgänget segrade med 2–1 efter straffar.

Det var ett resultat som Hästen inte var i närheten att nå i söndagens returmöte på Hovet. Då vann AIK med 4–1 efter att bara ha släppt till åtta skott på det egna målet under hela matchen.

Sam Marklund och Alexander Deilert hade 1+1 för AIK medan Johan Larsson sköt sitt tredje mål för säsongen när han fastställde resultatet till 4–1 i tredje perioden.

AIK har fyra poängs försprång på Modo med en match mer spelad i tabelltoppen. Vita Hästen är åtta i tabellen.

AIK – Vita Hästen 4–1 (2–0, 1–1, 1–0)

AIK: Sam Marklund, Alexander Deilert, Christian Sandberg, Johan Larsson.
Vita Hästen: Mattias Kalin.

The post AIK tog snabb revansch – släppte bara till åtta skott på hemmais appeared first on Hockeysverige.

Blev ”Pajen” med hela Hockeysverige – Old School Hockey Niklas Persson del 1

$
0
0

Den aktiva karriären avslutades i våras. Nu har hockeysverige.ses Ronnie Rönnkvist satt sig ned med Niklas Persson för att se tillbaka på en lång karriär. I första delen av Old School Hockey berättar han bland annat om den tuffa tiden i Leksand och attackerna som förekom mot hans familj – samt hur han hämtade sig efter att ha blivit ratad från spel i TV-pucken.

LÄS ÄVEN: Old School Hockey-arkivet – intervjuer med hockeyns legendarer

När dörren slogs igen efter Linköpings kvartsfinalsorti mot Djurgården i våras berättade Niklas Persson det många hade anat. En lång och framgångsrik spelarkarriär var över. I dagens och nästa veckas Old School Hockey ska vi låta huvudpersonen själv gå igenom den med sina egna ord.

Hockeysverige.se begav sig till Linköping för att träffa ”Pajen”, som han blivit känd som, och för att lyssna på hans berättelse om resan från lilla Sorunda/Ösmo till Linköping via fram- och motgångar i såväl KHL som SHL och Tre Kronor. I den första delen av intervjun fokuserar vi på 39-åringens första delar av karriären. Och vi börjar där allt startade. 
– Ösmo? Där var det uterink och snålblåst, skrattar Niklas Persson när vi slår oss ner i Stångebro Ishalls innandömen.
– Jag spelade bara med äldre grabbar där eftersom vi fick slå ihop dom lag vi hade. Lagen flyttades så småningom ner till Nynäshamn. Jag själv spelade aldrig i Nynäshamn förutom under några cuper och turneringar eftersom jag gick i skolan där. Annars spelade jag hela tiden i Ösmo HC. En klassisk hockeyklubb. Jag vill gärna ha en sådan orange hockeytröja som vi hade, men det är inte så lätt att få tag på.

Niklas Perssons morbror är ingen mindre än legendaren Kenta Nilsson, som också kommer från just Ösmo.
– Vi var väldigt tajta med familjen Nilsson. Dom var ute och reste mycket eftersom Kenta spelade i USA. Jag såg alltid fram emot breven jag fick på den tiden från moster Berit med en  update om hur det hade gått med mål och assist. Det var inte så att man kunde knäppa på text-tv:n eller läsa tidningen dagen efter för att få resultaten.
– Med Kenta och en pappa (Sam Persson) som var hockeytokig och alltid hållit på med hockey så var det svårt att inte börja spela hockey. Pappa spelade hockey uppe i Alfredshem som det hette innan det blev Modo. Han är från Ö-vik. Sedan flyttade han ner till Stockholm och spelade då för Vallentuna och Huddinge. Under hela min uppväxt har han tränat lag runt om i Stockholmsområdet.

STÖTTADES AV KENTA

– Det finns en bild på mig från 1983 när Sorunda/Ösmo vinner trean och pappa är tränare. Där står jag iklädd mössa, skrattar Niklas Persson som alltså har levt i hockeyns bubbla sedan han var barn.
– Klart att det var mycket hockey i och med farsan och Kenta. Robban (Nilsson) är sex år yngre än jag och vi har i stort sett växt upp tillsammans. Sedan är hans bror Anders två år yngre och systern Helene ytterligare två år yngre.


Foto: Arkivbild

Arkivfoto

Fick du bra input av Kenta Nilsson?
– Ja, definitivt. Det är några spelare som har betytt extra för mig. Farsan har alltid haft mig med i omklädningsrummet. När jag var sex, sju år var drömmen att få spela med dom grabbarna. När målvakten hade fått en ny plock lånade jag hem den och lade den under kudden för att den skulle mjukas upp
– Jag tyckte att det var så väldigt roligt att vara med och pappa har alltid funnits med och varit ett stöd med sin hockeybakgrund. Sedan har Kenta på sitt sätt försökt hjälpa till. Han har också definitivt hjälpt mig. Inte bara med råd och sådant utan jag har även alltid tittat på honom under alla år när han spelat och tränat.
– Sedan fick jag tidigt, jag vet inte varför, ”Challe” Berglund i Djurgården som förebild. Det var mycket Djurgården ett tag då Kenta kom hem och jag var in och tittade på deras matcher. Det var inte bara spelaren ”Challe” utan även personen jag uppskattade och som jag hade fått chansen att vara med in och träffa.

BLEV INTE UTTAGEN TILL TV-PUCKEN

Resan från Sorunda/Ösmo kom inte att börja i Djurgården, vilket man lätt kan tro, utan i Haninge.
– Ja, jag var där en sväng. Det var tidigt. Jag spelade med dom som var två år äldre i Ösmo. Sedan flyttade dom till Nynäshamn. Då fick inte jag vara med där. Jag blev petad och fick i stället spela med killarna som var tre år äldre i Ösmo.
– När även det blev för få även i det laget flyttade dom ner till Nynäshamn. Då flyttade jag in till Haninge och spelade där under två säsonger. Sedan lades det laget ner. Då var jag fortfarande en ung liten pojk, men den tränaren vi hade där, Christer Rönnholm, flyttade till Huddinge och tog med mig och några till. Sedan blev jag kvar där upp till gymnasiet.


Arkivfoto

Efter en säsong i J18 med Huddinge sökte Niklas Persson upp till Hockeygymnasiet i Leksand.
– Jag blev inte uttagen till TV-pucken. På den tiden var dom nationella intagen i Ö-vik och Västerås. Västerås var inte intressant och i Ö-vik skulle jag inte komma in på. Dom tog spelare från hela landet, men framför allt hade dom redan från början väldigt bra 78:or och 79:or i Ångermanland.
– Jag hade en syster som bodde i Leksand och något år innan hade jag haft Niklas Eriksson på hockeyskolan där. Han hjälpte mig och tyckte att jag skulle söka.

Hur upplevde du att komma dit upp för att spela och bo?
– För mig var det bara otroligt skönt och roligt. Jag brukar faktiskt tänka på det här när mina systersöner sökt hockeygymnasiet. Albin (Persson) är ju här i Linköping och Vincent i AIK.
– Huddinge ville att jag skulle vara kvar, men AIK och Djurgården hörde också av sig så jag kände att jag hade alternativ, så jag var aldrig orolig. Hockeygym var en så stor grej för mig eftersom det varit mitt mål under alla år. Att då få chansen att komma upp till Leksand, det var så jäkla häftigt.

BODDE PÅ TRAFIKSKOLA

– Första tiden där bodde jag ovanpå syrran. Hon hade en etta på Tällbergsvägen i ett hus som trafikskoleläraren Ola Lehndal ägde. Jag hade gångavstånd till hallen och trafikskolan låg i källaren. Det var perfekt.
– Att komma upp till Leksand och sätta sig på cykeln eller gå till ishallen, bli omhändertagen på det sättet av den organisationen fick mig att känna att det var lugnt, skönt och väldigt enkelt allting. När jag ville gå ner och träna så gick jag ner och tränade. Då jag var i Huddinge fick jag vänta på farsan för han skulle köra eller om jag tog tåget in till stan för att sedan åka med någon annans förälder. Det var aldrig att jag kunde spontant gå ner för att träna.
– I Leksand hade jag chansen att gå på hockeygym på morgonen med ”Fisken” (Bengt Ohlson). För mig var det bara att gå dit. Härliga minnen och jag har inget negativt alls att säga om juniortiden.

Du var inte med i TV-pucken, men när du kommer till Leksand blir du snabbt med i juniorlandslaget, du måste haft en snabb utveckling?
– Det där med TV-pucken ska vi inte gå in på. Det råder delade meningar om hur det gick till då jag inte kom med där. Samtidigt var jag inte bäst på något vis även om jag var med i toppen av min årgång i framför allt Huddinge, men det fanns alltid dom som var bättre än jag. Självklart tyckte jag och farsan att jag skulle varit med, haha…
– Här kan vi tala om ett grymt bra ledarskap. Direkt då jag inte kom med i TV-pucken flyttade Huddinge upp mig i J18. Dom tyckte att det var på gränsen till att det var fel så Huddinge kompenserade mig. Jag kom heller inte med i Sverige-pucken året innan. Då var jag verkligen besviken och ledsen.
– Jag var med i alla uttagningar till TV-pucken och det gick jättebra för mig, men jag blev inte besviken över att jag inte kom med eftersom jag inte hade varit med året innan heller. I stället fick jag spela med Huddinges J18 mot TV-pucklaget.


Foto: Bildbyrån

STARK OMGIVNING BANADE VÄG FÖR UTVECKLING

Var inte utvecklingen då du kom till Leksand lika stor som man lätt kan tro?
– Nej, det var den nog inte. Första året i Leksand flöt det på bra snabbt. Efter TV-pucken var det Flygvapnet Cup. Då ringde Stockholm och ville att jag skulle vara med där. ”Det är inte ens aktuellt eftersom ni inte varit intresserade av mig tidigare”.
– Det här gav mig en kick och jag kände mig så nöjd eftersom jag då visste att det skulle komma annat i stället. Jag var så nöjd över att komma in i Leksand så att inte komma med i TV-pucken var inte så stor grej. Det var större för mig att komma upp till Leksand och det A-laget man hade då.
– När jag kom upp till Leksand fick jag spela med 78:or som var juniorlandslagsspelare och som var med A-laget och tränade. Det fanns 79:or som var före mig i hierarkin när jag kom upp och som redan hade spelat i pojklandslaget. Jag låg i bakvattnet i lugn och ro, fick spela mycket och tyckte att hockeyn var det bästa som fanns.

Säsongen 1997/98 debuterade Niklas Persson i Leksands A-lag.
– Debuten minns jag väldigt väl eftersom jag skrev upp för körkort samma dag i Borlänge. Då visste jag inte att jag skulle spela. Niklas Eriksson blev skadad eller sjuk så jag fick spela mot Brynäs borta i en kedja med Andreas Karlsson och Jonas Bergqvist.
– Jag hade varit med och tränat och spelat träningsmatcher med A-laget innan, men jag fick först inget kontrakt. Nu gick det väldigt bra för mig och det var jag som blev uppflyttad före många andra.
– Det gick bra i matchen mot Brynäs. Jag har sett den på video efteråt och jag hade ett ass, vilket jag inte kommer att glömma. Att det var mot just Brynäs gjorde att det matchen kändes extra speciellt.

STJÄRNSPÄCKAT LEKSAND

Stefan ”Loppan” Hellqvist, Jonas Bergqvist, Anders ”Masken” Carlsson, Mikael Karlberg, Jens Nielsen, Niklas Eriksson, Per-Erik Eklund, Magnus ”Sigge” Svensson, Tomas Jonsson
– Åke Lilljebjörn i mål, Slajdarn…

Det var många starka profiler i det lag du kom upp till, var det lätt att komma in i det här gänget?
– Ja, det var jättelätt. Andreas Karlsson var fantastisk på den biten, liksom Jonas eftersom jag spelade med dom i den här matchen mot Brynäs. Det är lite annorlunda mot idag när man har större trupper.
– Vi hade en bra grupp i 79:orna. Det var bra grabbar i vår grupp. Samma sak var det med A-laget. Andreas Karlsson är 75:a, Marcus Eriksson 76:a, Niklas Nordqvist 75:a. Sedan hade vi 74:orna med (Peter) Casparsson och så vidare. Dessutom hade vi Jonas, ”Sigge”, ”Masken” och Jonsson. Det är bra människor så det var inget svårt att komma in i dom här gängen.
– Första sommarträningen skulle vi värma upp med lite fotboll. Det kom en långboll och jag skulle upp och nicka. Då smäller det i ryggen. Det var ”Masken” som gick upp och satte axeln i ryggen på mig för att visa hur det gick till där uppe. Direkt efter var det ändå skratt så jag kände mig välkommen på ett ganska tufft sätt men ändå med glimten i ögat.


Foto: Bildbyrån

Trots att Leksand under Niklas Perssons första säsonger i klubben hade sitt bästa lag på pappret sedan första halvan av 1970-talet lyckades klubben aldrig gå hela vägen och vinna SM-guld.
– Första säsongen och den efter, jag har svårt att sätta fingret på vad som saknades eftersom jag var så pass ung. Det där var inget jag fokuserade på. Jag hade fullt upp med mig själv, hitta vem jag var i spelet hockey. Jag kom från J20 där jag spelat mycket och gjorde mycket poäng. Sedan kom jag upp i ett A-lag där jag fick börja om och kriga om platserna.
– Sedan var det som vanligt, små marginaler. Minnena jag har från första två slutspelen, när vi åker ut mot Luleå och Modo, för mig var det bara stort att få vara med.

ÅKTE UR ELITSERIEN TRE GÅNGER OM

Niklas Persson är med om inte mindre än tre uttåg med Leksand ur det som då hette elitserien, 2001, 2004 och 2006.
– Jag har blivit expert på att åka ur, säger Niklas Persson med glimten i ögat och fortsätter:
– Första gången var en lång och tuff säsong. Själv bidrog jag inte på isen på det sätt som jag borde. Jag spelade inte heller så mycket som jag själv och många runt omkring mig tyckte att jag borde ha gjort. (Tommy) Sandlin tyckte inte att jag riktigt höll.

Många har pratat om att den här säsongen blev väldigt speciell.
– Säsongen var väldigt konstig. Vi tränade konstigt, mycket och hårt. Tommy fick aldrig gruppen tillsammans utan det var för många individer som var för starka. Samtidigt var det lite för många som inte var intresserade av Leksand så när det väl blev kvalserie…
Niklas Persson skakar på huvudet innan han fortsätter:
– Dels var det här en ny upplevelse för många och framförallt för Leksand som förening. Visst, man hade spelat allsvenskan efter jul ett par säsonger, men det var en annan grej. Självklart tyckte dom som spelade då att det var jättejobbigt, men som förening var det här ändå nytt. Vi klarade inte riktigt av att hantera det.

Hur var relationen mellan gruppen och Tommy Sandlin?
– Jag kan inte tala för gruppens relation för det vet jag inte, men min relation med Tommy var inte bra. Han har gjort otroligt mycket för svensk hockey och var en duktig tränare, men för mig och Leksand var det fel man på fel plats. Ur min synvinkel klarade han inte av att lyfta oss och vårt spel.
– Jag tycker att han tryckte ner fel personer och var gärna på dom som redan hade det tufft den säsongen. Så upplevde jag det. Vi hade inte heller det laget som knöts samman utan det var lite för många individer som inte satte laget först.


Foto: Bildbyrån

LYFTE UNDER FINSKT LEDARSKAP

Blev det en stor kontrast då Jarmo Tolvanen kom in som tränare säsongen efter då ni tar klivet upp i elitserien igen?
– Ja, det var en väldigt stor kontrast. För mig var han en fantastisk tränare. Det var även (Peter) Ekroth som kom till Leksand då. I det läget var det bra för oss. Jarmo var grym på att sätta upp korta målsättningar. Dels i varje match för att motivera laget och dels för mig personligen. Redan från början visade han att trodde på mig. ”Jag kommer se till att det blir en bra säsong för dig om du svarar upp på det jag vill”.
– Jag fick lugn och ro samtidigt som jag var långt ner i hierarkin och han lät mig att ha hand om en juniorkedja, men då vi kom till slutet av matcherna fick jag ändå spela. Just att få bära och ta hand om en kedja, där lärde jag mig otroligt mycket. Efter jul flyttade han upp mig och satte mig tillsammans med Tomas Forslund och Niklas Eriksson.
– Jag får fortfarande rysningar i kroppen när jag tänker på känslan jag hade den säsongen. Där kan vi snacka om att gruppen kom samman.

Andra vändan Leksand åker ur elitserien är säsongen 2003/04. Säsongen därpå får Niklas Persson vara med och gå upp igen med ett lag som innehöll spelare så som Michael Ryder och Francois Bouillon.
– Det var lite annorlunda eftersom jag var i ett lite annorlunda läge. Jag spelade fortfarande med Niklas och vi hade Ryder bredvid oss. Vi spelade tillsammans hela tiden fram till det att ”Challe” (Mikael Karlberg) kom hem från Schweiz och Ryder flyttade upp i den kedjan.
– Hela den säsongen gick det bra. I kvalserien spelade jag med (Johan) Witehall och Johan Rosén. Vi hade ett väldigt bra lag för att spela i allsvenskan. Ryder var en skön person. Han är ett år yngre än jag och vi båda hade mycket roligt ihop den säsongen. Vi umgicks väldigt mycket.

”WE’RE GONNA WIN THE FUCKING CHAMPIONSHIP”

Hur skulle du beskriva Michael Ryder som person?
– Som väldigt avslappnad (skratt). Han hade precis gjort sin första säsong i NHL och var en av tre kandidater till att bli årets rookie. Sedan kom han till Leksand för att spela i allsvenskan. Han hade ett fantastiskt skott och framför allt en grym backhand. Helt enkelt en bra kille som tränade mycket vid sidan av även om han hade mycket roliga saker för sig också. Det blev många roliga bortaresor och det var nog bra att tränaren inte visste allt vad vi gjorde.
– ”Masken” gjorde klart tidigt med honom och Bouillon. Antagligen betalade Leksand bra för dom, men samtidigt var det spelare som var på väg uppåt i karriären. Dom tillförde verkligen någonting och var målmedvetna. Redan från början när dom kom sa Bouillon det här klassiska uttalandet: ”We’re gonna win the fucking championship”. Han visste inte ens om att vi spelade i andraligan. Målsättningen var ändå klar och han visste vad han kom dit för att göra. Det här smittade av sig på hela gruppen. Han var bättre på stor rink med sin skridskoåkning än vad han kanske var där borta.


Foto: Bildbyrån

Säsongen 2005/06 får Niklas Persson rollen som kapten för Leksand, men säsongen slutar med att klubben för tredje gången under 2000-talet får lämna elitserien.
– Vi var över huvud taget aldrig nära den säsongen och hade inget bra lag. Det var en tuff säsong och dom vi värvade och som skulle ta det här klivet tog inte det. Vi var många nya och för mig var det tufft att bo i Leksand eftersom jag var i stort sett den enda i laget som folk visste vem det var.

FAMILJEN UTSATTES FÖR OTREVLIGHETER: ”HAMNADE I SKIT FÖR ATT JAG VAR DÅLIG”

Det blåste inte bara snålt vid rinken för Niklas Persson utan den dåliga säsongen påverkade även han och hans familj vid sidan av isen.
– Jag fick väldigt mycket skit vid sidan av. Till stor del får du nog fråga min fru om vilka former det här tog. Samtidigt är jag väldigt bra på att förtränga dom negativa minnena och jag har egentligen bara goda minnen från tiden i Leksand.
– Det var tufft och när vi pratar om det här hemma kommer vi på saker som hände som jag hade glömt bort. Vår äldsta dotter var åtta, nio år då. Hon fick mycket skit som hon absolut inte förtjänade från andra barn. Barnen i sig fattade självklart inte vad dom gjorde och egentligen var det ingenting emot henne. Hon kommer inte ihåg så mycket av det där, men hon kommer ihåg vissa saker och det är jobbigt att höra.

Var det främst barn mot barn?
– Ja, så var det. Antagligen hade dom hört vid frukostbordet vad deras pappa hade sagt om mig. Sedan sa dom det till henne i skolan. Hon kom hem och frågade om saker andra barn hade sagt och som hon inte visste vad det betydde.
– Hon mådde nog mestadels inte dåligt där och då, men hon hamnade i lite skit vissa gånger för att jag var dålig. Det här var jobbigt, men samtidigt är det här saker jag förträngde ganska snabbt och jag tror alla i vår familj lärde sig något av det.

”KUNDE FÅ EN KRÄMSNIBB I ÖRAT”

Kunde du och din fru gå på Noret (centrala Leksand) utan att ni fick verbala påhopp?
– Knappt. Siljan (kafé) gick vi inte förbi för då kunde man få en krämsnibb i örat, säger Niklas Persson samtidigt som han ler lite för att lätta upp samtalet lite.
– Ett tag var det nära att vi inte kunde gå ut på Noret. När det var som värst var det halvjobbigt. Vi var även då i en situation som Leksand inte hade varit i innan. Vi åkte ur, gick upp igen, gick till slutspel men åkte ur igen, men det här var första gången som fansen riktigt tröttnade. Johan Backlund var grym i målet och gav oss chansen att vinna varje match, men vi tog den inte.
– Den här säsongen startade vi med fyra bortamatcher eftersom arenan inte var klar och vi hade en poäng efter elva matcher. Det här tog vi aldrig tillbaka. Säsongen innan fick jag många frågor om jag kände en press över att gå upp eftersom arenan skulle vara klar, men den pressen kände jag aldrig av. När vi sedan gick upp och arenan var klar kom pressen att vi måste lyckas med det här, det här och det här (Persson slår med handen i bordet samtidigt som han ser allvarlig ut), men det klarade vi inte av och i kvalserien knöt sig allt igen.
– För mig personligen var den här säsongen jättejobbig. Jag hade gjort bra säsongen och det hade flutit på rätt bra för egen del, men den här säsongen blev det inget bra. När jag pratar om min karriär, så hoppar jag över den här säsongen på något sätt.

Det märks också på Niklas Persson, när han talar om sin sista säsong i Leksand, att han mer än gärna lägger den bakom sig.
– Det var mycket tjafs och fans… Sedan var det tidningar som skrev saker som inte var sanna. Framför allt var det jobbigt då en av dalatidningarna klev ut och sa att jag hade sajnat med Modo tidigt. Det låg uppenbarligen ingen sanning i det alls.
– Det gjorde att det blev en konstig situation. Under en match kom fans fram och gav mig en massa skit för att jag skulle ha byta klubb, men det fanns ingen sanning i det. Jag fick också den tidningen att dementera det påståendet.

Ännu värre blev det i kvalserien efter en artikel i Sportbladet.
– (Tomas) Ros skrev något som visserligen var sant, men som kanske inte behövde komma ut. Det var att jag brutit mitt kontrakt, vilket jag inte hade gjort. Utan det var som så att när vi åkte ur andra gången hade jag gjort debut i landslaget och allsvenskan ingick inte riktigt i mina planer. Jag satt ändå fast i ett kontrakt. För att inte hamna i samma situation igen skrev vi in någon sorts klausul att om vi åker ur igen så bryts kontraktet. Nu kommer jag inte ihåg exakt hur det var uppbyggt, men det här hade Ros fått reda på och skrev som han bör om det mitt i kvalserien. Det var inget konstigt med det att jag hade den här klausulen egentligen, men jag kan säga att det mottogs lite fel bland våra fans. Jag lärde mig säkert något av det också.

SPELADE TVÅ SM-FINALER MED LHC

Efter att Leksand åkt ur elitserien 2006 valde Niklas Persson att flytta till Linköping.
– Jag var på väg till Linköping redan säsongen innan. (Johan) Hemlin och jag kände varandra sedan hockeyskolan i Leksand. Han var sportchef här och kontaktade mig året innan. Många frågade om jag inte borde ha flyttat tidigare, men jag kände aldrig så.
– Jag utvecklades hela tiden och hade fantastiska år där uppe så det var aldrig aktuellt för mig att byta klubb. Först tackade jag nej och stannade kvar i Leksand, men året efter var jag klar med allsvenskan. Visserligen hade jag ganska många klubbar att välja mellan, men det aldrig aktuellt med någon annan klubb än Linköping. Det kändes helt rätt med tanke på hur jag såg på min framtid och vart Linköping var på väg. Det där stämde helt överens.
– Spelarna som var här höll en högre klass än dom jag hade spelat med innan och det här tyckte jag kändes spännande.

Ni går till final redan säsongen 2007/08, vad var styrkan i den här gruppen som du kom till?
– Det var framför allt bra hockeyspelare, bra människor och en bra grupp. Det fanns alla ingredienser som ett bra hockeylag ska ha. När jag kom in, den ledande kärnan med ”Mange” (Johansson), Tony Mårtensson, (Mikael) ”Musse” Håkanson, (Andreas) Pihl och så vidare. Det var staka personligheter som satt sin prägel på den här föreningen under många år. Det var bara för mig att hänga på i den riktningen som klubben och även jag ville. 
– Vi hade som sagt var en grupp som var väldigt stark och klarade av en hel del motgångar första säsongen.

Fungerade det bra för familjen i Linköping redan från start?
– Från början kändes det som att flytta till New York, skrattar Niklas Persson och fortsätter:
– Efter att bott i Leksand nästan hela mitt liv hade husen här helt plötsligt mer än fem våningar, men som svar på din fråga så fungerade allt bra från början.


Foto: Bildbyrån

”VI GER BORT GULDET”

Linköping spelar två finalserier, men lyckas inte vinna någon av dom, varför tror du att ni inte gjorde det?
– Första året var vi många som inte hade spelat någon final. Föreningen hade aldrig varit så långt och nästan ingen i laget hade varit i ett slutspel. När vi väl kom dit… Vi var nära och kanske borde vi ha vunnit. Under match fem uppe i Ö-vik var det strömavbrott och allt möjligt. Det mesta där gick Modos väg och sedan avgjorde dom här.
– Det var ändå ett bra slutspel från min sida. Även fast vi vann lätt mot Luleå och Färjestad så kom inte våra bästa spelare upp på samma nivå som deras bästa. Det var inget fel på deras prestationer, men Per Svartvadet, Niklas Sundström och Tobias Enström var ju grymma. Deras bästa lyckades få till det. Samtidigt var det också två målvakter som spelade väldigt bra. (Rastislav) Stana var grym i kvart och semifinalserien men kanske inte lika bra i finalserien medan (Karol) Krizan steppade upp i finalserien. Det var många ingredienser som Modo gjorde bra samtidigt som vi inte var riktigt redo för final.
– I min värld känns det ändå som vi var längre ifrån guldet då än år två då vi var i final mot HV71. Där hade vi alla ingredienser i laget och borde vi ha vunnit.

Vad händer egentligen i den finalserien?
– Vi ger bort guldet. Vi vinner första och andra. I den tredje leder vi men HV71 vänder och vinner och i sista matchen blir det en övertidsförlust. HV-förlusten år två svider fortfarande.

Hur upplevde du inramningen i finalserien mot HV71?
– Det var helt galet och både Linköping och Jönköping är fantastiska ställen att spela hockey på. HV71 har kanske Sveriges bästa hockeyarena och när Saab Arena är fullsatt är det ett sådant jäkla tryck.
– Match sex då vi kommer ut på isen glömmer jag aldrig. Man hörde knappt sig själv tänka eftersom det var ett sådant liv i hallen.

Blev du nervös i det läget eller bara inspirerad?
– Jag blev inte nervös utan tyckte bara det var väldigt roligt. Sedan finns det säkert några som blir nervösa. Man måste gilla den där situationen också.

Efter säsongen 2008/09 lämnar Niklas Persson Linköping för spel i Ryssland. Om det och resan till VM-guldet 2013 kan du läsa om på hockeysverige.se nästa söndag. Då publiceras del två i Old School Hockey om Niklas Persson.

Bilder från vårt arkiv kan komma från Stickan Kenne. Är ni nyfikna på hans jobb och hockeybok kan ni gå in på följande länk: http://stimar.se/

The post Blev ”Pajen” med hela Hockeysverige – Old School Hockey Niklas Persson del 1 appeared first on Hockeysverige.

Gjorde succé hos Boston – klar för allsvenskan

$
0
0

Axel Andersson matchades med självaste Zdeno Chára under Bostons training camp. Men i förra veckan stod det klart att han återvänder till Sverige och idag meddelar Södertälje att 18-åringen kommer spela för dem resten av säsongen.

LÄS MER: Svenske 18-åringen matchades med Chára: ”En förebild”

Axel Andersson draftades i somras av Boston Bruins och tog för sig rejält på klubbens träningsläger inför säsongen. Bland annat så gjorde han mål.

Men i förra veckan stod det klart att 18-åringen skulle återvända till Sverige. Men något spel i hans svenska klubb Djurgården blir det inte. Istället lånas han in till allsvenska Södertälje resten av säsongen.
— Axel är en mobil back. Duktig på att ligga rätt i banan och med bra kontroll på passningsspelet. Jag hade honom i U17-landslaget och vet att han står för eget driv och goda vanor, säger coachen Ulf Lundberg i ett pressmeddelande från klubben.

Axel Andersson skrev i somras på ett NHL-avtal med Boston. Men de lånar ut honom till Djurgården som i sin tur lånar backen vidare till Södertälje i Hockeyallsvenskan.

The post Gjorde succé hos Boston – klar för allsvenskan appeared first on Hockeysverige.

Spräckte målnollan och blev matchhjälte

$
0
0

Precis som i 1-0-vinsten mot Karlskrona senast tog BIK en övertidsseger idag. De vann med 2-1 mot Tingsryd sedan Gustaf Franzén avgjort.

BIK Karlskoga har fått en ganska bra start på säsongen. Efter kvällens 2-1-vinst hemma mot Tingsryd har laget skrapat ihop sju poäng på fyra matcher vilket räcker till en femteplats i den mycket jämna tabellen.

Segern kom efter förlängning, där Örebroförvärvet Gustaf Franzén avgjorde. Det var forwardens första mål och andra poäng under den hittills unga säsongen. Oliver Eklind gjorde Karlskogas första mål.

För nästjumbon Tingsryd kom det enda målet från Rasmus Bengtsson. TAIF har bara samlat ihop två poäng under säsongsupptakten. De har bara Västervik efter sig i tabellen.

The post Spräckte målnollan och blev matchhjälte appeared first on Hockeysverige.

Gjorde succé för några år sedan – nu återvänder han till klubben

$
0
0

Almtuna fortsätter förstärka laget. Nu är lagets tidigare stjärna Tobias Hage klar för en återkomst.

Tobias Hage fick efter några års allsvenskt gnuggande sitt stora genombrott säsongen 2014/2015. Då gjorde han 18 poäng på 23 matcher för Almtuna och sajnades under säsongen av Djurgården. Där misslyckades han, och det blev en återkomst till allsvensk hockey. Den här gången lirade Hage dock i Björklövens tröja.

Efter två säsonger i Löven, med 26 poäng på 57 matcher som resultat, har Hage gått kontraktslös under säsongsinledningen. Han har dock tränat med Almtuna, och nu är han klar för spel i klubben. Det meddelar Almtuna på sitt twitterkonto. Han debuterar redan i morgon, mot Oskarshamn.
– Vi får in en spelare som känner till miljön och hur allt fungerar i Almtuna. Hage är en duktig tekare och en spelare som jobbar hårt över hela banan, en bra karaktär med en bra arbetsmoral. Han har ett bra handledsskott och kommer att bli en tillgång i laget, säger sportchef Björn Danielsson till Almtunas hemsida.

Uppsalaklubben har haft en tung säsongsstart och ligger trea från slutet med tre poäng på fyra matcher.

The post Gjorde succé för några år sedan – nu återvänder han till klubben appeared first on Hockeysverige.

Leksandsstjärnan stängs av – disciplinnämnden skiljaktig: ”Olyckliga omständigheter”

$
0
0

Det var i mötet Modo mot Leksand som bortalagets Jesper Ollas delade ut en huvudtackling på Jonathan Johnsson. Under tisdagseftermiddagen meddelade disciplinnämnden sitt straff – Tre matchers avstängning och 8 750 kronor i böter.

Det var med fem minuter kvar av söndagens match som Jesper Ollas delade ut tacklingen på Jonathan Johnsson. Ollas fick bara två minuters utvisning i själva matchen då det hela bedömdes som boarding.

OLIKA ÅSIKTER

Men det ändrades i efterhand och 34-åringen anmäldes för tilltaget. Som nyckelfaktor till grunden för beslutet skriver ´disciplinnämnden i sitt pressmeddelande att stor skaderisk föreligger.

Dock var fyra ledamöter i den totalt nio man/kvinnor starka nämnden skiljaktiga med domen:
”Det är fråga om en oavsiktlig tackling som träffat motståndarens huvud. Även om också oavsiktliga huvudtacklingar ska bestraffas anser vi att tacklingen träffat motståndarens huvud till följd av olyckliga omständigheter som Jesper Ollas inte kunde undvika. Vi menar därför att Jesper Ollas inte brustit i sin anpassning i förhållande till motståndarens position på ett sådant sätt att tacklingen bör föranleda någon bestraffning”, skriver man.

Leksandsveteranen är ingen som tidigare gjort sig känd för fula saker på isen och han menar på i sitt yttrande att han inte hinner uppfatta situationen. Resultatet är en följd av olyckliga omständigheter.
”Jag är själv emot huvudtacklingar så jag hoppas att ni tror mig när jag skriver att jag absolut inte vill gå in i situationen för att skada, bara vara första på den lösa pucken”, skriver Ollas i sitt yttrande och berättar också att han bett om ursäkt till Johnsson.

Jesper Ollas stängs nu av i tre matcher och ska även betala böter på 8 750 kronor i böter.

The post Leksandsstjärnan stängs av – disciplinnämnden skiljaktig: ”Olyckliga omständigheter” appeared first on Hockeysverige.


Leksand rasar mot avstängningen: ”Väldigt märkligt”

$
0
0

Tidigare idag blev det klart att Leksands forward stängs av i tre matcher för en huvudtackling på Modos Jonathan Johnsson i söndags. Leksands sportchef Christer Siik är besviken.
—  Jag tycker det är väldigt märkligt, säger han till Hockeypuls.

Det var med fem minuter kvar av söndagens match som Jesper Ollas delade ut tacklingen på Jonathan Johnsson. Ollas fick bara två minuters utvisning i själva matchen då det hela bedömdes som boarding. Idag kom beskedet att Ollas stängs av i tre matcher.
—  Jag trodde inte han skulle bli avstängd. Kollar man videosekvensen ser man att Jeppe bara tittar var pucken är, armbågen är intill kroppen och Modospelaren är låg, säger Leksands sportchef Christer Siik till Hockeypuls.

SETT VÄRRE

I sitt yttrande till disciplinnämnden menar Ollas på att en rad olyckliga omständigheter ledde till situationen och han hade inte kunnat undvika den. Siik menar på att den tacklingen hans spelare delade ut inte var i paritet med vissa andra.
— Om man ser de tidigare avstängningarna under säsongen tycker jag att det varit värre tacklingar som fått tre matcher. Jeppe har inte hög fart och han försöker bara ta pucken. Han träffar huvudet, ja, men han vill inte skada någon.

Även disciplinnämnden hade delade meningar i frågan och i pressmeddelandet som skickades ut under tisdagen stod bland annat att läsa att fyra av nio medlemmar var skiljaktiga.
”Det är fråga om en oavsiktlig tackling som träffat motståndarens huvud. Även om också oavsiktliga huvudtacklingar ska bestraffas anser vi att tacklingen träffat motståndarens huvud till följd av olyckliga omständigheter som Jesper Ollas inte kunde undvika. Vi menar därför att Jesper Ollas inte brustit i sin anpassning i förhållande till motståndarens position på ett sådant sätt att tacklingen bör föranleda någon bestraffning”, skriver man.

The post Leksand rasar mot avstängningen: ”Väldigt märkligt” appeared first on Hockeysverige.

Djurgården agerar efter Enqvists nya hjärnskakning – värvar från allsvenskan

$
0
0

Djurgården saknar en av sina tänkta toppcentrar och prognosen kring honom är oklar. Nu ersätter man Andreas Engqvist med Almtunas Albin Lundin.
– I och med att Andreas Engqvist har återigen fått symptom från hjärnskakning och rehabiliteringen kan komma att bli långvarig så behöver vi ha fler centrar i vår spelartrupp, säger sportchef Joakim Eriksson.

Albin Lundin har fått en del av sin hockeyfostran i Djurgården och har redan gjort 30-talet SHL-matcher för klubben. Efter fyra poänglösa matcher i Almtuna återvänder Lundin till DIF, på ett tvåmånaderskontrakt.

Anledningen är att Djurgården befarar att Andreas Engqvist kan bli borta länge efter att ha fått nya hjärnskakningssymptom.
– Albin är välbekant för oss, vi har följt hans utveckling i Almtuna och känner oss trygga med såväl hans spelkvalitet som personlighet, säger Joakim Eriksson.
– I och med att Andreas Engqvist har återigen fått symptom från hjärnskakning och rehabiliteringen kan komma att bli långvarig så behöver vi ha fler centrar i vår spelartrupp, fortsätter Eriksson.

MISSADE HALVA SÄSONGEN

Engqvist fick en smäll redan i säsongens andra match och har sedan dess inte kunnat spela med Djurgården. Förra säsongen begränsades han till 27 matcher, mycket på grund av hjärnskakningsproblemen.

Albin Lundin gjorde 16 poäng i Hockeyallsvenskan förra säsongen.

The post Djurgården agerar efter Enqvists nya hjärnskakning – värvar från allsvenskan appeared first on Hockeysverige.

Tar ny sats i Hockeyallsvenskan efter tungt år i Brynäs: ”Verkligen kul att spela hockey nu”

$
0
0

Han ratades av moderklubben Rögle och flyttade till Brynäs – bara för att hamna längst ned i lagets hierarki. Nu tar Christopher Liljewall ny sats i Hockeyallsvenskan och Södertälje SK för att lyfta mot SHL igen.
– Hockeyallsvenskan är betydligt bättre än vad folk tror, säger Liljewall när hockeysverige.se träffar honom i Scaniarinken.

LÄS ÄVEN: Gjorde succé i Boston – klar för Södertälje

SÖDERTÄLJE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det var ett beslut som kritiserades hårt och gjorde många fans upprörda. Efter säsongen 2016/17 valde Rögle BK att bryta med lagkaptenen och egna produkten 
Christopher Liljewall, en spelare som blivit en slags symbol för klubben. 

För Liljewalls del blev det i stället en flytt till Gävle och Brynäs. Men det blev ingen rolig säsong på det personliga planet. Han fick sparsamt med speltid och var till och med utanför laget vid ett par tillfällen.
– Dels fick jag inte nytt kontrakt med Rögle och dels hade jag inte tagit något beslut om framtiden, berättar Christopher Liljewall då vi slår oss ner i hemmabåset på Scaniarinken för en intervju.
– Vi diskuterade en förlängning i början av den säsongen, men jag spelade skadad då jag hade ett ben i foten som var av. Även ett ledband var av. Det kanske inte var optimalt. Sedan ville inte Rögle förlänga och då behövde jag inte ta något beslut själv eftersom dom redan hade tagit beslutet åt mig.

”BRA ATT TESTA VINGARNA NÅGON ANNANSTANS”

Även om flytten till Gävle inte hockeymässigt blev vad Liljewall hade hoppats på är han nöjd med att ha erfarenheten med sig.
– Det var en härlig utmaning. Jag visste att det skulle bli tufft, men jag kände att det även skulle vara bra för mig som människa att testa vingarna någon annanstans.
– Det var tufft just då, men det känns jättebra att vara här i Södertälje nu där jag kan samla på mig ännu mer erfarenhet.

Du säger att det var tufft där och då när Rögle inte ville ha dig kvar, hur hanterade du det?
– Det var tufft ett par dagar, men alla vet att det är så här branschen fungerar. På något sätt måste man se framåt. När Brynäs dök upp släppte jag det där direkt. Då var fokuset i stället på Brynäs och att försöka kriga om en plats där och göra en bra säsong.
– Sedan hade jag hoppats mer av förra säsongen. Det var dels min egen prestation som inte var tillräckligt bra över lag. Samtidigt fick jag kanske inget jätteförtroende eller möjligheten att visa upp det jag kunde. På slutet av säsongen fick jag ändå spela mycket och då kändes det mycket bättre.

Hörde Brynäs tidigt av sig till dig?
– Det var en dialog Brynäs hade med min agent. Sedan var jag upp dit och hälsade på och då fick jag en bra bild av Brynäs. Samtidigt kände jag att det var en härlig utmaning och att Brynäs är en stor och anrik förening.
– Jag tyckte inte att det fanns mycket att fundera på då och det skulle kännas jättebra att representera ett lag som säsongen innan hade spelat SM-final och hade en stor revanschlusta.
– Allt löste sig på ett bra sätt. Jag flyttade upp till Gävle där jag trivdes jättebra. Hockeymässigt hade jag önskat att jag spelat lite bättre och att jag, som sagt var, fått ett lite större förtroende.

Kände du då en frustration eller bet du bara ihop?
– Det blev en blandning. Jag kände att jag måste bita ihop och det hjälpte inte om jag skulle gå runt och vara tjurig mot lagkamraterna för dom är inte där för att ta ut laget. Där måste man i stället vara stöttande.
– Samtidigt är hockeyn sporten jag älskar att utöva. När jag inte fick utöva den mer än på träningarna var det såklart frustrerande och det satte sig lite i huvudet. Antingen kunde jag välja lägga mig ner och skita i det eller så kunde jag välja att knyta näven och jobba ännu hårdare.
– Jag försökte bita i, vara positiv och jobba hårt. I takt med det kom chanserna också och då kändes det bättre. Jag fick ändå med mig den hockey jag presterade sista 15 omgångarna. Det är ett skönt kvitto att ha med sig hit.


Foto: Bildbyrån/Kenta Jönsson

LÄS ÄVEN: Forwarden får se sig om efter ny klubb – lämnar Södertälje

”BRYNÄS SKÖTTE DET JÄTTESNYGGT”

Även Christopher Liljewall och Brynäs valde att gå skilda vägar efter säsongen.
– Det var ömsesidigt. Vi hade en bra dialog jag och (Stefan) Bengtzén. Jag kände inte att jag hade fått ut min fulla kapacitet. Det kände säkert Brynäs också. Samtidigt kände jag att om jag ska utvecklas som individ och människa så måste jag få spela. Jag tycker inte att jag riktigt fick chansen och dom tyckte inte att jag hade spelat tillräckligt bra.
– I kontraktet hade jag ett plus ett år så båda behövde vara överens om vi skulle förlänga ytterligare en säsong. Båda parter kände att det inte skulle vara en bra lösning om jag skulle vara kvar. Det finns inga ”hard feelings”. Bengtzén och Brynäs skötte det där jättesnyggt.

Varför hittar vi dig just här i Södertälje den här säsongen?
– Ja, varför är jag här? skrattar Liljewall.
– Jag fick en bra känsla direkt då Södertälje kom upp på tapeten. Jag gillar historiken som Södertälje har. Den är en stor och gammal förening samtidigt som dom har ett stort antal SM-guld på meritlistan.
– Jag tycker inte att man ska leva på gamla meriter, men jag gillar när man andas hockey…

Inte alldeles olikt Brynäs?
– Precis. Jag gillar att man har hängivna supportrar och att det betyder mycket när jag sätter på sig tröjan för det laget jag spelar i. Det är så jag vill ha det som spelare, en hundraprocentig inställning. Just dom bitarna var viktiga i mitt val samt att jag var uppe och hälsade på tränarna och Mats (Pernhem) och fick ett bra intryck.
– Jag var uppe för att dom dels skulle skaffa sig en bild av mig som människa och dels skulle jag skapa mig en bild över hur dom ville jobba inför kommande säsong, hur tankarna var och så vidare. Vi såg väldigt lika på många grejer och det känns jättebra att vara här.


Foto: Bildbyrån/Johan Löf

TACKADE NEJ TILL SHL-ANBUD

Det fanns även alternativ i SHL för Christopher Liljewall.
– Det stämmer. Om jag inte är helt fel ute, det är min agent som skötte det där, var det nog bara ett konkret förslag. Sedan var det intresseanmälningar. Att stå där och vänta var inte heller något jag ville göra och sedan kanske dom kommer och säger att det inte blir något.
– I slutändan, för mig som en spelare som spelat i snitt fem minuter per säsong… Jag kände att Södertälje, som vill uppåt, kändes rätt. Att få en större roll är också något som är kul att ha. Jag ångrar inte för en sekund mitt beslut.

Hur har första tiden med Scaniarinken som hemma rink varit?
– Jag flyttade hit i maj och var här och tränade sommarträningen. Det tror jag har varit en viktig del för att komma in i gruppen på ett bra sätt och lära känna killarna.
– Första tiden har varit jättebra. Jag tycker att vi blir bättre och bättre som lag och att vi hade en bra match senast mot Almtuna. Jag tror den insatsen var viktig för hela laget eftersom vi inte har spelat så som vi önskat i första matcherna. Det har varit lite för ojämnt i prestationen.
– Nu tycker jag att vi gjorde en gedigen 60-minutersinsats. När vi spelar på det sättet kommer vi verkligen bli svåra att slå.

Känns det som ett nedköp för dig att gå ner i Hockeyallsvenskan?
– SHL den högsta nivå man kan spela på i Sverige, men jag känner det absolut inte Hockeyallsvenskan som något nedköp. Det är mycket fram och tillbaka och ibland kan det vara en roligare hockey att dels kolla på men dels också att spela eftersom det händer lite mer.
– SHL är väldigt strukturerad med många taktiska bitar. Här är det också taktiskt, men det känns som det böljar lite mer fram och tillbaka. Det är verkligen kul att spela hockey nu och jag njuter av varje sekund jag är där ute. Samtidigt är det ju den känslan jag vill ha, säger Christopher Liljewall med ett leende samtidigt som han tittar ut över Scaniarinkens nyspolade is och SSK:s tränare smyger bakom våra ryggar och vinkar som en hälsning.

”STRAFFAR SIG HÅRDARE I SHL”

Har det varit svårt att ställa om hockeymässigt till det här böljande spelet?
– Vi har inte spelat så mycket hockey ännu, men visst är det ett lite annorlunda typ av spel. Att ställa om… Jag skulle säga att det tar någon match att anpassa sig, men det går inte långsammare i Hockeyallsvenskan och folk skjuter inte hårdare i SHL. Skillnaden är att det straffar sig hårdare om man gör misstag i SHL och även att det är lite mer taktiskt där.
– Hockeyallsvenskan är betydligt bättre än vad folk tror. Det kan jag svara på eftersom jag spelat både i SHL och Hockeyallsvenskan.

Innan vi letar upp Christopher Liljewalls matchtröja i SSK:s materialrum kommer vi in på den sociala biten att bo i Södertälje.
– Det har fungerat jättebra. Personligen är jag väldigt social av mig och har sällan problem med någon. Som jag sa innan med sommarträningen så tycker jag att det är en väldigt viktig del i en process innan säsongen drar igång.
– Då är alla på plats och tränar tillsammans. När man sedan går på is är det lättare att ställa dom här kraven på varandra eftersom man känner alla individer. Det tog inte mer än en vecka innan jag kände att jag var helt inne i det. Jag trivs jättebra och har kommit in i allt på ett jättebra sätt och har bara gott att säga om Södertälje ännu så länge.

LÄS ÄVEN:
Backtalangen som tar Hockeyallsvenskan med storm: ”Behövde miljöombyte”


Foto; Ronnie Rönnkvist

The post Tar ny sats i Hockeyallsvenskan efter tungt år i Brynäs: ”Verkligen kul att spela hockey nu” appeared first on Hockeysverige.

Matchstraff på nyförvärvet efter tacklingen på AIK:s kapten

$
0
0

Lindsey Sparks var ett hett emotsett nyförvärv hos Södertälje. Idag gjorde han sin första match i länsderbyt mot AIK. Tre minuter in i den andra perioden fick han dock matchstraff efter en tackling på Christian Sandberg.

Södertälje hamnade i underläge med 2-0 mot AIK redan i den första perioden och inte blev det bättre av att nyförvärvet Lindsey Sparks åkte ut fem minuter plus matchstraff i inledningen av den andra.

Det var en tackling, som såg ut att ta mot huvudet, på AIK:s lagkapten Christian Sandberg som fick domaren Johan Magnusson att visa ut kanadensaren för matchen.

AIK vann tillslut matchen med 4-3 efter förlängning.

The post Matchstraff på nyförvärvet efter tacklingen på AIK:s kapten appeared first on Hockeysverige.

HA-SVEPET: De höll på att tappa segern i 08-mötet – vad händer i Leksand?

$
0
0

Det spelades full omgång med sju matcher i Hockeyallsvenskan ikväll. Häng med runt om i landet i svepet vi bjuder på nedan.

Karlskrona – Modo  2 – 4 (2-0, 0-1, 0-3)

Karlskrona: Justin Crandall, Drew Paris
Modo: Kalle Jellvert, Kristian Jakobsson, Patrik Karlskvist, Jonathan Johnsson

Karlskrona har hackat lite i de senaste matcherna men i dagens match var de i ledning med 2-0 redan efter fem minuter. Men något verkar inte stå rätt till hos blekingarna och efter en reducering kunde sedan Modo vända på steken i den tredje perioden och gå upp på en andraplats i tabellen.

Leksand – Vita Hästen  1 – 2 (0-0, 1-0, 0-1, 0-1)

Leksand: Thomas Valkvae Olsen
Vita Hästen: Gustav Ahnelöv, Mattias Kalin

Det stod länge och väl 0-0 i den här matchen. Men i slutet av den andra perioden kunde Leksand spräcka duktige Hästen-målvakten Marcus Hellgrens nolla. Men bortalaget skulle komma igen och i mitten av den tredje perioden var kvitteringen ett faktum.

Matchen gick till förlängning och där kunde Vita Hästen avgöra efter tre minuters spel. Vita Hästen gick i och med de två poängen om Leksand på målskillnad i tabellen och upp på en sjätte plats.

Almtuna – Oskarshamn  0 – 4 (0-1, 0-0, 0-3)

Almtuna: –
Oskarshamn: John Dahlström, Nicklas Heinerö, Victor Öhman, Jonas Engström

Almtuna är inne i en riktigt dålig trend och efter tio minuter av dagens match åkte de på kvällens första baklängesmål när Oskarshamn kunde näta i boxplay. Siffrorna stod sig dock ett bra tag innan Oskarshamn kunde öka på i inledningen av den tredje perioden. Sedan rann det iväg.

Två boxplaymål i baken blev det idag för Almtuna som inkasserade sin fjärde raka förlust.

Björklöven – Pantern  1 – 3 (0-0, 0-2, 1-1)

Björklöven: Jacob Peterson
Pantern: Villiam Haag, Oliver Larsen, Robin Dahse

Björklöven går inte så bra som många förväntade sig på förhand. I dagens hemmamatch mot Pantern blev powerplay avgörande. Bortalaget gjorde nämligen båda sina första mål i den spelformen. Hemmalaget reducerade sedan med fem minuter kvar av matchen och fick dessutom möjligheten i powerplay. Men då avgjorde Pantern definitivt i öppen kasse.

Karlskoga – Västerås  4 – 2 (2-0, 1-1, 1-1)

Karlskoga: Oskar Bäck (2), Gustaf Franzén, Fredrik Forsberg
Västerås: Marcus Bergman, Lukas Zetterberg

Hemmalaget gjorde två mål inom loppet av tio sekunder i mitten av den första perioden. Västerås reducerade i inledningen av den andra men Karlskoga kunde senare öka på. Återigen kröp bortalaget närmare när de reducerade i början av den tredje perioden, men Karlskoga drog ifrån på nytt och kunde vinna den här matchen.

Tingsryd – Västervik  1 – 2 (0-1, 0-0, 1-0, 0-0, 0-1)

Tingsryd: Charlie Dodero
Västervik: Emil Alba (2)

Bottenmöte i Nelson Garden Arena mellan två lag som hittills inte lyckats vinna på full tid. Emil Alba gav bortalaget ledningen i den första perioden och det skulle dröja ända till inledningen av den tredje innan hemmalaget fick nätkänning. Matchen gick till straffar där Emil Alba kunde avgöra.

AIK – Södertälje  4 – 3 (2-0, 1-1, 0-2, 1-0)

AIK: Anton Holm, Philip Broberg, Johan Larsson, Andreas Hjelm
Södertälje: Sebastian Dyk, Jacob Spångberg, Nikolai Meyer

AIK såg ut att gå mot en klar seger. 2-0 efter den första perioden och inledningen av den andra fick de möjligheten att spela fem minuter i powerplay sedan Lindsey Sparks tacklat Christian Sandberg mot huvudet.

3-0 kom i det numerära överläget. Men sedan reste sig bortalaget och åt sig sakta och säkert ikapp i målprotokollet. 15:10 in i den tredje perioden kom också kvitteringen, detta efter att AIK haft möjligheter innan. Och efter kvitteringen. Jesper Frödén var nära att få in en puck bakom George Sörensen i SSK-kassen.

AIK skulle dock vinna matchen sedan Andreas Hjelm avgjort på övertid efter ett försvarsmisstag. AIK har fortfarande inte förlorat på full tid i årets allsvenska.

The post HA-SVEPET: De höll på att tappa segern i 08-mötet – vad händer i Leksand? appeared first on Hockeysverige.

Nyförvärvet anmäls efter huvudtacklingen

$
0
0

Lindsay Sparks fick ingen strålande start på tiden i Södertälje. I gårdagens 08-derby mot AIK åkte Sparks på ett matchstraff för en huvudtackling. Nu anmäls kanadensaren till disciplinnämnden.

LÄS MER: Matchstraff på nyförvärvet efter tacklingen på AIK:s kapten

Hockeyallsvenskan meddelar på sin hemsida att Sparks anmälts till disciplinnämnden för sin tackling. Det var i början av den andra perioden i gårdagens match mot AIK som Sparks delade ut en ordentlig tackling på AIK:s kapten Christian Sandberg. Tacklingen bedömdes som så pass vårdslös att matchstraff dömdes ut.

FÖRLUST I MATCHEN

Sparks skrev på för Södertälje i slutet av september och gjorde igår sin debut för SSK. Debuten blev nog inte som Sparks hade tänkt sig, då hans nya lag förlorade 08-derbyt med 4-3 efter förlängning.

Disciplinnämnden väntas komma med ett besked huruvida Sparks blir avstängd eller inte inom den närmaste tiden.

The post Nyförvärvet anmäls efter huvudtacklingen appeared first on Hockeysverige.

Succémålvakten om besvikelsen på SHL-klubben: ”Blev lovad en plats”

$
0
0

Med bara sju insläppta mål på fyra matcher och en räddningsprocent på över 94 procent har Tex Williamsson fått en flygande start på säsongen i Tingsryd. Nu vill den 27-årige smålänningen omvandla besvikelsen från uteblivet SHL-spel med Malmö till en framgångsrik säsong med smålänningarna.
– Det är klart att jag är lite besviken på Malmö, hur allt där blev, säger Williamsson till hockeysverige.se.

Efter två säsonger på lån i Hockeyallsvenskan, först i Pantern och sedan i Leksand, skrev målvakten Tex Williamsson på för Tingsryd inför den kommande säsongen. Ett val som kanske förvånade en del, men för 27-åringen själv var det ett ganska enkelt val.
– Tingsryd är nära hem för mig, där jag kommer från i de småländska skogarna. Det känns skönt att ha det lite tryggt på hemmaplan, det underlättar på isen också tror jag. Man behöver inte planera vardagen lika mycket, utan man kan bara rulla hem och allt är frid och fröjd, säger Williamsson till hockeysverige.se.

”ALLT BLEV VÄLDIGT DUMT”

Frid och fröjd har det också varit på isen för Williamsson. Inte resultatmässigt för laget, kanske, men för egen del har 27-åringen visat prov på storstilat målvaktsspel.
– Det har rullat på bra för mig. Det är klart att det är jättekul att det går bra för mig, men det är för laget som det ska gå bra, säger Williamsson och syftar på lagets jobbiga start med bara tre poäng på de fem inledande matcherna och berättar om sina egna målsättningar för säsongen:
– Det jag vill är att utvecklas så mycket som möjligt. Jag fick inte riktigt den utvecklingen jag ville förra året och jag är väldigt revanschsugen efter tvåårskontraktet jag skrev med Malmö.


Det blev inte mer än några matchuppvärmningar i Malmötröjan för Williamsson. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån

Ja, det där tvåårskontraktet med Malmö.
Efter en framgångsrik säsong med Pantern skrev Williamsson våren 2017 på ett tvåårskontrakt med Malmö inför fjolårssäsongen. Men något spel i SHL blev det inte för den storvuxne målvakten, som istället lånades ut till Leksand.
– Det är klart att jag är lite besviken på Malmö, hur allt där blev. Jag blev lovad en plats som en av två målvakter i truppen. Istället skickade de ut mig på lån och sen sket de i mitt andra år. Jag hade andra klubbar i SHL som var ute efter mig när jag skrev på för dem och erbjudanden jag kunde tagit istället. Så det var lite tråkigt, allt blev väldigt dumt, säger Williamsson.

HYLLAR MÅLVAKTSTRÄNAREN

Nu har Williamsson dock lagt Malmöfadäsen bakom sig och siktar nu istället på att bygga upp självförtroende hemma i de småländska skogarna för att sedan studsa ”tillbaka” till SHL.
– Det är klart, det hoppas jag verkligen. Sedan får man väl se hur långt det går, att spela i SHL har man drömt om sedan man var liten, säger Williamsson.

I Tingsryd får han jobba med målvaktstränaren Mikael Sandberg, ett samarbete som fungerat utmärkt hittills, enligt Williamsson.
– Han var en del av anledningen till att jag valde Tingsryd. Jag tycker att han och jag drar åt samma håll. Vi har fått det att fungera hittills, sen kommer det så klart gå upp och ned under säsongen, men just nu är jag inne i ett bra stim och det vi jobbar på fungerar. Nu ska vi bara få in lite puckar framåt så ska vi nog börja få med oss lite trepoängare också, avslutar Williamsson.

The post Succémålvakten om besvikelsen på SHL-klubben: ”Blev lovad en plats” appeared first on Hockeysverige.


Nu kommer nästa Lidström: ”NHL är mitt högsta mål”

$
0
0

Pappan blev utsedd till NHL:s bäste back vid hela sju tillfällen och är invald i Hall of Fame. Alla Nicklas Lidströms fyra söner spelar hockey och för sonen Samuel har säsongen minst sagt börjat bra i Västerås J20-lag.
— Mina styrkor är att skjuta och göra mål, men även uppspel till medspelarna, berättar Samuel Lidström när hockeysverige.se träffar honom.

VÄSTERÅS (HOCKEYSVERIGE.SE)
Nicklas Lidström tillhör kategorin en av världens bästa backar genom alla tider. Inte nog med att han själv hade och har ett liv som kretsar kring hockeyn. Alla fyra sönerna spelar dessutom hockey. Äldsta sonen Kevin spelar Division 1-hockey med Lejon. Adam hittar vi i Enköping medan Samuel och Lucas spelar i Västerås. Lägg där till att mamma Annica har ett stort intresse för idrott och hälsa. Med andra ord var det nog ganska mycket idrott och då framförallt hockey under Lidströms-grabbarnas uppväxt i Detroit.
– När det var fint väder var vi oftast ute och höll på med olika aktiviteter när vi var mindre. Farsan var inte hemma så ofta så det var oftast morsan som fick skjutsa till träningarna. Det var även mycket landbandy på gården berättar Samuel Lidström när vi ses för en intervju i ABB Arena.
– Jag hade några kompisar i området som var i samma ålder. En av dom killarna spelade hockey så det blev oftast att vi brukade hänga.

Nicklas Lidström. Foto: Ronnie Rönnkvist

Var det några lagkamrater till pappa i Detroit som bodde i samma område?
– Nej, det tror jag inte. Däremot var det några stycken från Detroit Lions i NFL som bodde där, men jag tror inte att det var några vi umgicks med. Det var nog mer så att farsan pratade med dom några gånger.

KOMPISEN DRAFTAD AV DETROIT

Samuel Lidström var 12 år när han och familjen flyttade till Västerås. Trots att det nu är sex år sedan har han kontakt med några av sina kompisar där borta.
– Ja, jag har kontakt med dom flesta. Bland annat pratar jag lite mer en polare som blivit draftad av Detroit, Alec Regula. Han är jag ganska bra kompis med.
– Alec är en väldigt bra spelare, en back som har en väldigt bra skridskoåkning. Jag tror faktiskt att han inom några år kan ta plats i Detroit.

Hade han din pappa som förebild?
– Han var forward då jag spelade med honom och då tyckte han mest om (Valtteri) Filppula. Nu när han blivit back tror jag att han kollat mer på farsan.

Hur såg din karriär ut borta i Detroit innan nu flyttade hem?
– Senaste laget, det var då jag spelade ”spring hockey”. Det var i Farmington. Annars har jag spelat några säsonger i Compuware och Novi. Det är lag som kommer från det området där jag växte upp.

Känner du att du fortfarande har en mer amerikansk spelstil i kroppen?
– Ja, lite grann. Jag tycker att jag har ett bra skott som jag gärna använder och det är något som jag tycker är en lite mer amerikansk stil.

Läs om Nicklas Lidströms karriär

Pappa Nicklas Lidström har en fantastisk karriär bakom sig. Givetvis har det påverkat Samuels val av hockey.
– Han är nog den största anledningen till att jag började spela hockey. Att få vara nere på hallen då han hade träningar och sådant ger inspiration till att bli en hockeyspelare.

Samuel Lidström. Foto: Ronnie Rönnkvist

Var det mycket spring i Detroits omklädningsrum för er fyra barn?
– Ja, så var det nog (skratt). Det var några stycken till som var där, men inte så jättemånga. Oftast var vi där med Thomas Holmströms grabbar (Isaac och Max. Dessutom dottern: Isabelle). Jag är tajt med dom fortfarande faktiskt.

Hur mycket följer ni bröder varandra under hockeysäsongen?
– Kevin är i SK Lejon. Jag följer oftast honom via mobilen. Sedan försöker jag, om vi hinner, kolla på Adam i Enköping. Lillebrorsan blir det lite då och då. Det får bli när jag hinner med eftersom jag själv har så pass mycket hockey.
– Just nu är Kevin skadad. Han har gjort illa handleden och blir borta två, tre månader eftersom han måste opereras. Det är den här knölen på handleden som blivit intryckt. Läkarna sa att det var en ovanlig skada.

TAR DET MED ETT LEENDE

När hockeysverige.se träffade storebror Adam Lidström 2015 berättade han om att det var lite trashtalk mot honom för att pappa var Nicklas Lidström. Då sa han:
– Att jag heter Lidström har jag fått höra ganska mycket. När jag spelade i USA och mot lag i samma delstat hörde jag ingenting. Däremot, när jag kom till andra delstater fick jag höra en del. Vi spelade mot många lag i Chicago och där fick jag höra en del från dom lagen om pappa och så vidare.
– Nu hade dom inte så mycket att säga och jag skrattade bara åt det och åkte därifrån. Det var inte speciellt mycket som jag tog in.

Adam Lidström. Foto: Ronnie Rönnkvist

Hur har det varit i Sverige med just den biten?
– Man har hört någon grej, men det är bara att skita i det. Det spelar ingen roll och får inte mig ur matchen.

Även Samuel Lidström har fått höra en del genom åren av samma anledning, men det tar han mest med ett leende.
– Det kan dyka upp litegrann. Ibland blir det att jag får lite snack från motståndarna. Jag försöker inte tänka på det så mycket utan istället bara tänka på mitt spel, säger Samuel Lidströmsom just nu har som mål att ta sig in i Hockeyallsvenskan.
– Först och främst är mitt mål att ta en plats i A-laget här under dom kommande åren. Jag vill även utveckla mig själv så pass mycket att jag kan ta en plats i SHL, men NHL är mitt högsta mål.

Hur ska du nå dit?
– Det är väl genom att sköta allt, träning, kosten…

Är det mamma som hjälper till med kostläran?
– Ja, hon är faktiskt duktig på det där.

INLETT SÄSONGEN BRA

Samuel Lidström har inlett säsongen i Västerås J20-lag på ett mycket fint sätt. På sju matcher har han svarat för två mål och totalt fem poäng. Samma notering som hans lagkamrat och barndomskamrat Eric Juhlin.
– Jag har bara försökt att spela mitt spel. Det har fungerat väldigt bra i J18 så jag försöker ta med mig det jag är bra på och använda det även här i J20. Mina styrkor är att skjuta och göra mål, men även uppspel till medspelarna.
– Just nu spelar jag mest i en kedja med Samuel Ander och Sebastian Thors. Det är också två 00:or precis som jag är. Jag tycker faktiskt att det har fungerat rätt bra. Vi har skapat ganska mycket, men även levererat.

Har du haft chansen att spela med Patrik Juhlins son Eric?
– Vi kände varandra redan innan vi flyttade hem och vi är barndomskompisar.
– Han spelar med oss. Jag har spelat med honom lite grann då man ändrat kedjorna under matcherna, men jag tror inte att jag spelat en hel match med ”Julle”. Han är en väldigt bra skridskoåkare och är bra på att få med sig pucken i fart. Dessutom är han bra på att hitta passningar till medspelare som gör att det blir en farlig målchans.

Förra helgen fick dessutom Samuel Lidström möta sin kusin Alexander Lundqvist då Västerås vann över Leksand med 2-0 i J20.
– Ja, det stämmer. Jag spelade mot honom i lördags då vi spelade mot Leksand. Jag försökte att smälla på honom lite då jag hade chansen, säger 18-åringen med ett leende och fortsätter:
– Han är väldigt duktig och det är riktigt kul att spela mot honom. Det är kul när vi tävlar och när vi sedan träffas på familjeträffar brukar vi snacka lite om när vi mötts.

PAPPA FRÅN SKOGSBO

Kusinerna har också tränat en del tillsammans under deras gemensamma uppväxt.
– Ja, men inte den här sommaren. Det har mest varit fysen och förra sommaren tränade vi ett par gånger tillsammans. Vi är annars ganska tajta vid sidan av hockeyn och brukar prata med varandra ganska ofta.

LÄS MER: Här kommer nästa generation Lidström: ”Ska inte leva på pappas karriär”

Pappa Nicklas är liksom många skickliga hockeyspelare som kommer från lilla Skogsbo utanför Avesta. En ort som fortfarande betyder mycket för familjen.
– Vi är upp dit två, tre gånger om året. Det är mest då någon släkting fyllt år eller om det är julafton.
– Skogsbo är ganska litet och det känns ganska skönt när man är där. Jag har många kompisar som bor där och oftast är det ändå Alexander och några andra polare som jag umgås med då jag där.

Vad är nycken till att det kommer fram så många skickliga hockeyspelare som kommer från just Skogsbo?
– Det är nog att många av dom som bor där som ser upp till farsan och försöker gå i hans spår, avslutar Samuel Lidström som i helgen har matcher mot Luleå och Skellefteå på hemma-is.

The post Nu kommer nästa Lidström: ”NHL är mitt högsta mål” appeared first on Hockeysverige.

Nyförvärvets dom – stängs av i fem matcher

$
0
0

Lindsay Sparks fick matchstraff i Södertäljedebuten efter en huvudtackling på AIK:s kapten Christan Sandberg. Nu kommer domen från disciplinnämnden, som väljer att stänga av kanadensaren i fem matcher.

LÄS MER: Nyförvärvet anmäls efter huvudtacklingen 

Nej, debuten i Södertäljetröjan blev inte riktigt som Lindsay Sparks nog hade hoppats på. I inledningen av den andra perioden satte kanadensaren in en huvudtackling på AIK:s kapten Christian Sandberg, en tackling som renderade i ett matchstraff och en anmälan till disciplinnämnden.

FÅR ÄVEN BETALA BÖTER

Under fredagseftermiddagen kom domen mot Sparks, som nu tvingas till en fem matcher lång ofrivillig vila. Disciplinnämnden skriver bland annat i sitt beslut att tacklingen var vårdslös och respektlös, utdelades från blindside och att den tacklade spelaren inte hade någon chans att försvara sig.

Utöver avstängningen tvingas Sparks även att betala en böter på 7 187 kronor.

The post Nyförvärvets dom – stängs av i fem matcher appeared first on Hockeysverige.

Målvakten om sitt märkliga tröjnummer: ”Det ser inte snyggt ut”

$
0
0

Tex Williamsson har inlett säsongen strålande i Tingsrydströjan. Men det är inte bara 27-åringens fina spel som dragit uppmärksamhet till burväktaren. Williamssons val av tröjnummer, nummer 6, har väckt en del frågor. För hockeysverige.se motiverar Williamsson sitt val av nummer.

LÄS MER: Succémålvakten om besvikelsen på SHL-klubben: ”Blev lovad en plats”

Klassiska målvaktsnummer genom tiderna brukar vara nummer 1, 30 och 35. Egentligen är i princip alla nummer mellan 30 till 39 någorlunda ”vanliga” målvaktsnummer. Men Tingsryds Tex Williamsson har valt att gå en annan väg med sitt tröjnummer.

När den 27-årige målvakten från Lammhult fick välja nummer inför säsongen valde han istället nummer 6, ett nummer som annars brukar vara synonymt med backar.
– Det är väl inget riktigt målvaktsnummer, det kan jag hålla med om, skrattar Williamsson och utvecklar valet av nummer:
– Det har väl lite att göra med den här miljonvinsten på Bingolotto. Miljonen låg under lucka nummer 6. Men jag har faktiskt spelat med nummer 6 tidigare, bara som en lite rolig grej med anspelning på mitt namn. Nu kör jag helhjärtat på det.

VILLE HA NUMRET I LEKSAND

Det var under tiden i Tyringe som Williamsson spelade med nummer 6 senast, och han berättar att han egentligen skulle velat ha nummer 6 även under fjolårssäsongen i Leksand, men att det inte blev av.
– Jag frågade faktiskt om jag kunde få ha det, men det blev nog ett litet missförstånd. De trodde nog inte att jag var seriös. Sedan är det ju det att nummer 6 hänger i taket där (Thommy Abrahamsson), men jag fick spela i nummer 1 som även det är i taket (Christer Abrahamsson). Jag tror inte att de tog mig på allvar riktigt, nummer 6 är ju inte ett ”riktigt” målvaktsnummer.

Nej, det kan man kanske inte säga. Det ser lite konstigt ut, på något sätt?
– Det håller jag med om, det ser inte så snyggt ut. Men då vet folk kanske vem man är i alla fall, säger Williamsson med ett skratt.

FAKTA: Fyra andra målvakter med ”udda” tröjnummer

#00 Martin Biron: Biron bar dubbelnollan under sin rookiesäsong med Buffalo säsongen 1995/96. NHL förbjöd sedan numret eftersom att det skapade buggar i ligans nya statistiksystem. Biron spelade sedan med nummer 43, inte heller det ett ”klassiskt” målvaktsnummer.

#2 Petr Mrázek: Det är lite av en tradition att en av målvakterna i det tjeckiska JVM-landslaget bär nummer 2. En av de målvakter som gjort det är Carolinamålvakten Petr Mrázek som bar numret under JVM-turneringen 2012.

#19 ­– Mikko Koskinen: Edmontons nye målvakt har burit nummer 19 konsekvent de senaste fem säsongerna i KHL. När han skrev på för Edmonton i somras lyckades han också sno åt sig nummer 19, ett nummer han alltså kommer att bära på NHL-isar den här säsongen.

#60José Theodore: Theodore bar nummer 60 under sin 16 säsonger långa NHL-karriär, ett nummer som också blev starkt sammankopplat med den högerplockade målvakten.


Mikko Koskinen spelar även han i ett ”udda” målvaktsnummer. FOTO: Imago Sport

The post Målvakten om sitt märkliga tröjnummer: ”Det ser inte snyggt ut” appeared first on Hockeysverige.

HA-SVEPET: Modo vann svängig match – Leksand starkast i stormötet

$
0
0

Fyra matcher spelades i Hockeyallsvenskan denna fredagskväll, bland annat stormötet mellan Södertälje och Leksand. Läs om den och de andra tre matcherna i kvällens Hockeyallsvenska svep.

Södertälje – Leksand 3–6 (2–3, 1–2, 0–1)

Södertälje: Nicklas Grossmann (2), Victor Andersson
Leksand: Tor Immo (2), Linus Persson, Thomas Valkvae-Olsen, Jon Knuts, Oskar Lang

Det blev en riktigt målexplosion i den första perioden av kvällens Hockeyallsvenska stormöte. Leksand gick upp i en tvåmålsledning efter mål från bland annat ex-SSK:aren Thomas Valkvae-Olsen. Södertälje både reducerade och kvitterade innan Jon Knuts återgav Leksand ledningen i slutskedet av den första perioden. Oskar Lang, som utöver målet noterades för tre assistpoäng, utökade gästernas ledning i början av den andra perioden, men SSK kom in i matchen igen genom Nicklas Grossmanns andra (!) mål för matchen. Tor Immo satte 5–3 till bortalaget ett par minuter innan den andra pausvilan och samme Immo kunde sedan pricka in slutresultatet 6–3 i tom kasse.

Vita Hästen – Karlskrona 2–3 efter förlängning (1–0, 0–1, 1–1, 0–1)

Vita Hästen: Henrik Rommel, Simon Krekula
Karlskrona:
 Marcus Paulsson (2), Johan Schreiber

Vita Hästen fick en bra start på kvällens möte med Karlskrona när Henrik Rommel prickade in 1–0 redan efter tre minuters spel. Hemmalagets ledning höll i sig ända fram till slutsekunderna av mittperioden innan Johan Schreiber kunde kvittera med sitt första mål för säsongen. Simon Krekula gav Norrköpingslaget ledningen i mitten av den tredje perioden, men rutinerade Marcus Paulsson kvitterade i slutskedet av matchen och blev sedan stor matchvinnare i förläningen med sitt 4–3-mål.

Oskarshamn – AIK 3–2 efter straffar (0–0, 1–1, 1–1, 0–0, 1–0)

Oskarshamn: Jonas Engström, Arsi Piispanen, Isak Pantzare (avgörande straff)
AIK: Garry NunnJacob Dahlström

Den tilltänkta poängkungen Garry Nunn fick ikväll spräcka sin målnolla i AIK-tröjan när han gav AIK ledningen i inledningen av den andra perioden. Oskarshamnkaptenen Jonas Engström kvitterade kort därefter och inför den tredje perioden var det likaläge. Efter ett mål vardera i den tredje perioden och en mållös förlängning gick matchen till straffar, där Oskarshamns Isak Pantzare till slut kunde avgöra matchen efter tio (!) straffomgångar.

AIK toppar alltjämt den Hockeyallsvenska tabellen, en poäng före Modo.

Modo – Tingsryd 4–3 (0–0, 3–2, 1–1)

Modo: Patrik Karlkvist, Henrik Björklund, Magnus Häggström, Lukas Wernblom
Tingsryd: Kim Tallberg, Daniel Ljunggren, William Romfors

Modo tog sin tredje raka seger när man under fredagskvällen besegrade Tingsryd emma i Fjällräven Center. Tingsryd gick ifrån till en 2-0-ledning i början av den andra perioden, men efter fyra raka Modo-mål kunde Örnsköldsviklaget vända och vinna en svängig drabbning.

The post HA-SVEPET: Modo vann svängig match – Leksand starkast i stormötet appeared first on Hockeysverige.

Leksandsstjärnan: ”Riktigt, riktigt tungt”

$
0
0

Han har inte spelat en enda match hittills den här säsongen och ännu vet inte Mattias Ritola när han kan snöra på sig skridskorna och hjälpa Leksand igen. I podcasten Dalarnas Stolthet berättar han om en tung tid som varit.

LÄS MER: Så länge blir Leksands stjärna borta: ”Kan inte hetsa fram något nu”

En för allmänheten okänd skada höll Mattias Ritola borta från Leksands försäsongsmatcher och i början av september drabbades han av en underkroppsskada som skulle hålla honom borta i fyra till sex veckor.

SER FRAMÅT

I podcasten Dalarnas Stolthet berättar 31-åringen om en tung tid.
— Jag mår helt okej ändå. Det har dock varit riktigt, riktigt tungt. Någonstans måste man ändå börja se framåt och jag tycker jag kommit dit nu. Det känns bättre och bättre för varje dag, säger Mattias Ritola.

Han berättar att det var fruktansvärt att få beskedet om att han skulle missa matcher.
— Jag hoppades att det inte skulle vara så illa, men man vet ju aldrig hur man reagerar förrän man får beskedet. Jag fick det i Stockholm och den känslan är egentligen obeskrivlig och man vet inte riktigt var man skall ta vägen, berättar han och fortsätter.
— Efter några dagar av, rent ut sagt, depression lär man börja se framåt och jag tycker att jag kom upp på hästen igen rätt snabbt ändå.

Just nu är det rehabträning som står på programmet och det är oklart när Mattias Ritola kan vara tillbaka i speldugligt skick.

The post Leksandsstjärnan: ”Riktigt, riktigt tungt” appeared first on Hockeysverige.

Viewing all 5141 articles
Browse latest View live